Дунав хвърли най-голямата бомба на първия кръг от плейофите в Първа лига. Новаците от Русе затвърдиха реномето си на може би най-костеливия орех за шампиона Лудогорец и го победиха насред собствения му терен в Разград с 1:0. 

Автор на единственото попадение беше Самир Аясс, който беше точен в последната минута на първото полувреме. "Орлите" играха прекалено безидейно в атака впоследствие и така и не успяха да измъкнат поне точка от коравия си съперник. 

Така беше сложена точка на феноменалната серия от 24 мача без поражение за Лудогорец. За последно момчетата на Георги Дерменджиев загубиха през август от Левски на "Герена". Това означаваше и първа загуба за тях на собствения им терен. 

Първата част започна в доста бавно темпо, като и двата тима не можаха да стигнат до опасност в първите минути. Лудогорец държеше инициативата, но действаше доста лежерно в предни позиции и не можеше да преодолее сигурната защита на противника. 

Първият шанс в мача дойде едва в 15-та минута. Тогава Вандерсон центрира перфектно към Сисиньо, но защитникът пропусна. Руслото на двубоя обаче продължаваше да е доста бавно и опасностите да липсват. 

Разградчани в 22-та минута имаха още една възможност, като тогава Вандерсон стреля от границата на наказателното поле, но вратарят Станислав Антонов с върха на пръстите си изби в корнер и предотврати попадението. 

Малко след това дойде първата лоша новина за шампионите в този мач. Бразилският ас Натанаел получи разтежение и беше сменен принудително, а на неговото място се появи ветеранът Йордан Минев, който беше един от малкото българи в разширения състав. 

В 27-та минута дойде и най-големият пропуск за Лудогорец. Тогава Сисиньо центрира перфектно от фланга и намери Клаудиу Кешеру зад защитата и той стреля с глава, но топката се отклони от страничния стълб. 

Продължиха шансове за разградчани, но те с лека ръка ги пропиляваха. Ударите от дистанция на Вандерсон, Марселиньо и Лукас Саша така и не намериха целта и по всичко личеше, че това първо полувреме отива към равенство. 

Но не така мислеха играчите на Дунав. В 45-та минута защитата на домакините сбърка при изнасянето на една топка, което доведе до опасна контра, започната от Самир Аясс. Той я разви и топката в крайна сметка стигна до Христофор Хубчев на левия фланг, откъдето той центрира перфектно и качи кълбото на главата на Аясс. 

Нисичкият халф стреля и откри резултата, след като беше оставен непокрит от Козмин Моци и Игор Пластун на 4-5 метра от голлинията. Вратарят Ренан дос Сантос нямаше какво да направи, а Дунав поведе с последния удар за полувремето. 

След подновяването на играта дунавци играха изключително интелигентно в защита и рядко допускаха сериозни опасности пред вратаря си. Играчите на шампионите се блъскаха като в стена в сигурната отбрана на противника и рядко обстрелваха Антонов. 

Влезлият като резерва Жоао Пауло отправи два удара, но те минаха на сантиметри покрай вратата. Тейнур Марем пък щеше да си вкара нелеп автогол, след като топката рикошира у него при едно центриране от пряк свободен удар. Но вратарят Станислав Антонов внимаваше и не пусна гол. 

Постепенно лудогорци се изнервиха и действаха твърде припряно в предни позиции. А защитата на гостите продължаваше все толкова категорично да отбива натиска на противника и грешките просто липсваха. 

Шампионите започнаха все по-често да разчитат и на статични положения, но центриранията от корнери и преки свободни удари бяха напълно безуспешни и непробиваемата отбрана на Дунав се справяше лесно с тях. 

В 77-та минута дойде и едно от най-чистите положения за разградчани, когато Марселиньо изведе Джоди Лукоки зад защитата, но холандецът стреля крайно неточно в аут и опропасти страхотния шанс за тима си. 

В крайна сметка, макар и натискът на Лудогорец да стана масиран в последните минути, гол така и не падна в мрежата на русенци. Така те си тръгнаха повече от изненадващо с трите точки, с което нанесоха първа загуба на шампионите от 24 мача насам и първа на собствения им терен в Разград през този сезон. 

Въпреки това "орлите" са непоклатими на върха и имат 13 точки аванс на върха пред втория Левски. Дунав пък излезе на петата позиция с 41 точки, изпреварвайки круширалия Локомотив Пловдив. 

Лудогорец: Ренан дос Сантос, Игор Пластун, Козмин Моци, Вандерсон, Лукас Саша, Густаво Кампаняро, Върджил Мисиджан, Сисиньо, Натанаел, Клаудиу Кешеру, Марселиньо;

Резерви: Даниел Наумов, Александър Василев, Йордан Минев, Абел Анисе, Жуниор Кишада, Джоди Лукоки, Жоао Пауло;

Дунав: Станислав Антонов, Христофор Хубчев, Искандар Джалилов, Михаил Милчев, Тейнур Марем, Петър Патев, Самир Аясс, Юлиан Ненов, Бранимир Костадинов, Бирсент Карагарен, Ндуйе Муйеци;

Резерви: Веселин Добрев, Олексей Ларин, Атанас Атанасов, Диян Димов, Ивайло Раденцов, Марио Петков, Мирослав Будинов.