След 6 мача чакане Дунав най-после взе победа в Първа професионална лига. В своя мач от 13-ия кръг момчетата на Веселин Великов надиграха Славия с 2:0 в София, за да прекъснат негативната си поредица. Бранимир Костадинов се разписа през първата част, в добавеното време на срещата Васил Шопов уби и последните надежди на „белите“.

Успехът, поне временно, върна Дунав в топ 4 на класирането, като му позволи да изпревари ЦСКА-София. Русенци имат 22 точки, докато „червените“ са с 21, а в събота гостуват на Лудогорец в Разград. Славия от своя страна записа 8 загуба дотук и е 10-и с 13 пункта.

Още в 3-ата минута на мача зрителите на Националния стадион „Васил Левски“ видяха попадение, което беше отменено, при това съвсем справедливо. Николай Димитров проби отдясно по атаката на Славия и видя включването на Сердер Сердеров в другия край на наказателното поле. Той го намери с чудесно центриране, а руснакът в опита си да стреля подаде към Валери Домовчийски. Последният вкара, а след това не протестира, когато съдията отмени гола заради очевидната засада от поне 2 метра.

Славия имаше подчертано преимущество в началото на срещата. В 14-ата минута Сердеров тръгна отляво и взаимодейства отлично с Домовчийски, след което продължи към дъгата. Той подмина двама съперникови играчи, след което спря на място и стреля с левия крак, а кълбото премина опасно близо до основата на левия стълб.

Срещата доста бързо приключи Домовчийски – централният нападател на Славия напусна игра още в 19-ата минута, след като получи контузия. От този момент нататък Дунав започна да набира самочувствие. В 21-ата Юлиян Ненов тества рефлексите на Марио Кирев с чудесно изпълнен пряк свободен удар. От 20-21 метра младежкият национал шутира над стената по посока горния десен ъгъл, но в изпълнението му липсваше достатъчно сила и вратарят се намеси.

В 29-ата гостите откриха резултата след първата си наистина опасна атака. Антон Огнянов получи пространство отляво, което превзе с дрибъл, а после центрира като по конец центрира към близката греда. Там Бранимир Костадинов изпревари Андреа Христов и с глава стреля неспасяемо в долния ъгъл – 1:0 за русенци.

Голът определено разколеба „белите“ и в 36-ата минута стражът Кирев допусна голяма грешка, която можеше да му струва скъпо. Той излезе да боксира безадресно центриране на Юлиян Ненов и се размина с топката, която прати в краката на Антон Огнянов. Звездата на „драконите“ веднага шутира от въздуха, като го стори недостатъчно силно и право в обсега на вратаря.

В края на полувремето гостите можеха да увеличат аванса си след две контраатаки в марков стил. В 40-ата Славия загуби кълбото в половината на Дунав, а Васил Шопов веднага с дълъг диагонален пас изведе Антон Огнянов отляво. Крилото напредна, влезе в наказателното поле и от остър ъгъл шутира към близката греда, а Кирев отрази.

Малко преди края на първото полувреме Бранимир Костадинов бе другият играч на русенци, който се размина с гола. Антон Огнянов изригна с хубав рейд отляво и нахлу в пеналта, след което върна към точката на дузпата. Там Костадинов първоначално се засуети с овладяването, а после се обърна и отправи мощен шут над гредата.

Втората част започна малко по-предпазливо, а в 59-ата минута двата тима си размениха по една опасна ситуация. Първо Антон Огнянов нацели десния стълб зад Кирев от пряк свободен удар, а при последвалата контраатака Омар Абуд се включи добре отляво за Славия и сервира топката на тепсия за Сердеров пред вратарското поле. Руснакът обаче комично не можа да улучи кълбото, което се удари в опорния му крак и защитата на гостите изчисти.

Въпреки това и негативният резултат, „белите“ показаха много малко устрем в действията си след почивката. Дори включването на Борислав Балджийски не донесе необходимата свежес в атака, макар и халфът да удари греда в 71-ата минута. Тогава Хичо догони една топка отляво до ъгловия флаг и с пас по тревата я върна към Балджийски, който моментално си отвори коридор за стрелба. Юношата на Левски шутира мощно по тревата и уцели десния стълб.

И последната останала интрига бе убита в първата минута от продължението, когато хвърлилият се сляпо напред тим на Славия бе хванат на контраатака. Бранимир Костадинов пусна за Васил Шопов отляво, а последният стигна до дъгата и за момент се забави заради финтовете, с които търсеше пространство за стрелба. Първият му шут срещна тялото на Андреа Христов, а после топката се върна отново у Шопов. Този път той заложи на шут с левачката и прати кълбото мощно първо в напречната греда, а после и в мрежата - 2:0 за Дунав.

В следващия кръг, който ще е след паузата за националните отбори, Дунав гостува на Верея, докато Славия посреща ЦСКА-София.