Старши треньорът на Берое Александър Димитров се надява Борислав Цонев да подпише с клуба. Наставникът призна, че има проблем, който обаче не е между клуба и играча. Специалистът уточни, че от Берое са се разбрали с играча, но са на лице други проблеми, които към момента пречат той да подпише със старозагорци. 

– Г-н Димитров, мнението ви за този двубой?

– Тежък мач. Поздравявам играчите, че в крайна сметка победихме. противникът ни затрудни максимално. Беше много добре подготвен за тази среща. Добре беше анализирал нашите силни страни. През първото полувреме видяхме, че ни затрудни максимално. Радващото е, че през второто полувреме, благодарение и на вече по-добрия ни избор и по дълга скамейка, успяхме да затрудним противника и отбележим гол и победим.

– Какъв е пътят пред Берое?

– Да се усъвършенстваме, да подобряваме нивото си и ми се ще малко по-голям игрови натиск да осъществяваме срещу противниците си. Имаме не-лоши състезатели, с които да го правим, но всичко е въпрос на време. Не са подготвени новите хора. Виждате, че влизат за по 20-30 минути. Трябва да ги подготвим добре и да продължаваме да се усъвършенстваме.

– Показахте завидна ефективност от началото на сезона. С 5 гола имате 12 т. и 4 победи. Това обаче не ви ли притеснява, защото в един момент може да се окаже недостатъчно и пропуските да ви струват скъпо?

– Напълно съм съгласен и точно затова казах, че ние искаме да имаме по-голям игрови натиск, защото така ще имаме повече положения и от там да вкарваме и повече голове. Със сигурност не търсим победа с 1:0. Ще ни се да имаме повече положения, с повече голове, но ние сме в начален стадий на развитие и е радващо, че побеждаваме.

– Кога очаквате Берое да излезе от тази фаза, когато води в резултата да приема играта и пази резултата?

– Много ми е неприятно, че това се случва. Изобщо не искам да вкарваме противника в нашата третина, изобщо не искам да се защитаваме, а напротив – да контролираме топката и темпото. А не да даваме възможности и пространства на нашите противници. С мачовете и с придобиване на по-голяма увереност, когато отборът се сработи, има по-голяма увереност, сработят се играчите – може би тогава ще дойде този момент. Ние работим върху това.

– Намерихте ли нужното крило?

– Не само с Манга. С новите попълнения, които влязоха – ние сме ги следели и анализирали. Да търсих човек като Манга, а не типичен таран, което е много трудно. Той е по-раздвижен, търси топката между линиите. Той повишава и конкуренцията.

– Кога очаквате новите попълнения да бъдат в оптимална форма?

– За Манга казах, че ще са нужни поне 5 седмици, за да влезе в оптимално физическо ниво. Иначе всички, които привлякохме са приети много добре. При нас има добър колектив и добро настроение. Всички си помагат.

– Смятате ли, че лагерът с националните отбори се отрази на състезателите?

– Не, не смятам. За нас е чест. Това говори за класата на нашите играчи. За нашата работа. Колкото повече състезатели има за националния отбор, колкото повече играят, ние толкова повече ще се радваме и гордеем. Пожелавам успех на националните отбори. И да е повлияло никога няма да попреча, спра или каквото и да е футболисти за националните отбори.

– Пред отбора предстои сгъстена програма – в следващите 10 дни има 3 мача. Как ще стои отбора физически и ще ви помогне ли по-дългата пейка? Предвиждате ли ротации?

– При всички положения по-дългата скамейка би ни помогнала. Няма да гледаме в пакет на тези 3 мача. Концентрацията ни още от сега е за мача с Дунав. Още сега като се прибера ще започна с анализите на „българския Лестър“, защото те са водачи в класирането и са водачи, заради играта си, с дух, със себераздаване. Влизат като лидери, като фаворити, Ние ще трябва да се подготвим добре, за да ги затрудним. За физическите сили ще видим. Има състезатели, които не могат да издържат 90 минути. Истината е, че ние влязохме в Лига Европа с едни състезатели и в хода на мачовете правим подготовка. Това затруднява кондиционната подготовка на играчите. Но това е положението и сме ОК.

– Ще внесете ли повече яснота около Борислав Цонев?

– Надявам се да бъде наш играч. Правим всички усилия. Проблемът не е между нас и него. Ние сме се разбрали. Други са проблемите, но смятам, че ще се получи.

– Приключена ли е селекцията или търсите играчи на конкретни постове?

– Гледаме напред в селекцията. Направили сме скаутско звено, за което отговаря Светослав Петров. Имаме картотека с футболисти, които наблюдаваме и ако и когато можем ще ги вземем, за да вдигнем класата. Ясно е, че не може само да привличаме, а трябва и да освобождаваме, да продаваме, но това няма да е на всяка цена. Сега футболистите трябва да са спокойни, да тренират и се раздават. Това ще стане зимата.