За втори път капитанът на Лудогорец Светослав Дяков бе обявен за „Спортист на годината на община Разград“. Той оглави класацията през 2014 г., а днес поведе десетката и за 2016 г. 

Според регламента на надпреварата всеки отборен спорт номинира по един състезател, а в индивидуалните се предлагат по двама. Предложенията се правят от клубните ръководства, класирането е дело от комисия от спортни дейци и журналисти, техните точки се умножават по коефициенти, които отчитат конкуренцията в състезанието с най-добро постижение на съответните спортисти; дали то е национално или международно, както и възрастовата група, в която се състезава спортистът.

Светослав Дяков се класира на първо място с голяма преднина пред втория – 374,64 точки срещу 288,92 за колоездача Мирослав Минчев от клуб „Спринт“. Неговото най-добро постижение през 2016 г. е второ място на 1000 м. на Балканиада. 

Трети е шахматистът Момчил Николов от клуб „Абритус“ – шампион на страната по класически шах и победител в международния турнир „Албена“. Цветомир Киров от клуба по лека атлетика „Лудогорец“ е на четвърта позиция, той е републикански шампион на 60 м. с препятствия в зала, пети е на Балканиада в същата дисциплина. 

В десетката има и втори колоездач – Николай Станчев е под № 5, той е първи на държавно първенство в италианско преследване и трети в същата дисциплина на Балканиада. На шесто място е Марина Найденова – състезателка по стрелба с лък от клуб „Антибиотик“, тя е републикански шампион в дисциплината рекърв и 33-та на Световна купа. 

Боксьорът от клуб „Олимпия“ Антон Георгиев е на седма позиция, той е шампион на страната в шампионата за ученици до 14 години, кат. 54 кг., има и второ място на Европейско първенство в същата възраст. Втората дама в класацията е под №8 Костантина Борисова от клуба по лека атлетика „Лудогорец“ е републиканска шампионка в дисциплината 400 м. в зала за девойки до 18 години, има и второ място в международен турнир. 

Цветая Русева от други лекоатлетически клуб в Разград „Спорт атлетик“ е на девето място, тя е национален шампион по тласкане на гюлле за девойки старша възраст. Десети е вторият шахматист в десетката Ивайло Енчев, той е първи на държавното първенство по блиц шах, както и шести на международен турнир в Гърция.

Класация комисията направи в още три раздела. Абсолютно безапелационно мъжкият отбор на ПФК“Лудогорец 1945“ бе обявен  за „Отбор на годината“, с 60 от 70 възможни Георги Дерменджиев е „Треньор на годината“, а 14-годишният боксьор от клуб „Олимпия“ Петър Петров е обявен за „Най-перспективен млад състезател на годината, той е държавен шампион за  ученици в кат. 52 кг.

На церемония на 13 декември най-добрите спортисти на община Разград ще получат плакети и парични премии общо в размер на 3800 лева. Специална награда е предвидена и за националния шампион за жени майсторско управление на автомобили за хора с увреждания Росица Илиева от автомобилен клуб „Абритус“.