Новият старши треньор на Левски Делио Роси заяви, че не знае колко време ще му бъде необходимо, но ще направи от „сините“, отбор на високо ниво. Италианецът бе официално представен на специално организиран брифинг, където разкри плановете, които крои начело на тима от „Георги Аспарухов“.

Делио Роси парафира с Левски за 2 години. Той докара екип от трима помощници в София - първи асистент Феделе Лимоне, треньор на вратарите Доминико Ботичела и кондиционен специалис Матиа Винченци.

Делио Роси с най-приближения си човек в Левски

„Извинявам се, че не говоря български език и ще ми е трудно, защото преди седмица не знаех, че ще бъда треньор тук, на клуб като Левски. На 57 години съм бивш професионален футболист съм. От 34 години съм женен, имам три деца – 33-годишен син, 32-годишна дъщеря и 19-годишен син. Завърших с пълен успех спортна академия в Италия. От 1990 година съм треньор по футбол“, представи се Делио Роси. 

Красимир Иванов: Левски ще купи още играчи, ако Роси поиска

„Искам работата ми да се оценява от това, което ще правя, а не от това, което ще говоря“, добави италианецът. 

„В последните 19 години съм работил изцяло в Италия и изцяло италиански отбори съм водил. Тъй като съм човек, който иска да се доказва и обичам предизвикателствата, така дойде моментът да опитам ново предизвикателство да постигна успехи с отбора на Левски“, продължи опитният наставник. 

„Имах и други оферти от други отбори. Президентът на Левски (бел.ред. Спас Русев) ми показа, че наистина ме искаше и иска да работим заедно и това ме накара да избера Левски“.

„Не съм тук да давам обещания. Собственикът не е искал от мен да давам такива. Той ме помоли да опитам да докарам нов стил на игра и нова организация. Това да са основите и клубът да започне да върви напред. Не съм магьосник. Мисля, че с работата ще успея. Надявам се да има време за работа. Този процес изисква време. Не може да искаме да тичаме, преди да се научим да ходим. Не знам колко време ще ми е нужно, но ще направя Левски отбор на високо ниво“.

„Искам винаги да търся победата, това е обичайно за клуб като Левски. Но най-важното е, когато отборът играе, да има стил на игра, който да е разпознаваем. Несъмнено и победите ще дойдат“, продължи Роси.

Божинов: Роси има око за младите, обича да работи с тях

„От никой никакви съвети. Ако трябваше да слушам някой за съвети и мнения, нямаше да правя нищо до сега от това, което съм правил. Всичко трябва да го изживея сам и аз да съм отговорен. Има да се работи“, продължи специалистът.

При пристигането на Роси в България, изпълнителният директор на Левски Красимир Иванов направи изказване, че ако новият наставник пожелае още играчи, клубът ще стори нужното да му ги осигури. Запитан за това, италианският спец каза:

„Първо трябва да се запозная с материала, който имаме и да го направя в кратки срокове. Ще кажа характеристиките, които ми трябват. Но аз не съм човекът, който да преговаря. Ще кажа характеристиките, които евентуално са ми нужни, но първо ще видя какво имаме вкъщи. Някой път от много бързане станат грешки, трябва да видим дали в трансферния прозорец ще можем да намерим това, от което имаме нужда“.

„Основното нещо, което един отбор трябва да има, е да е балансиран и еднакво добър и в двете фази на игра. Отбор, който печели, не играе само в атака. Всеки балансиран отбор винаги има успех“.

Що се касае за инцидента с Адем Ляич, Роси сподели: „Епизод, за когото съм се извинил на самия играч и на хората. Един човек не трябва да бъде критикуван за един епизод, а за всички дела, които е извършил в живота си. Искам уважение и давам уважение“.

След края на пресконференцията Делио Роси се отправи за първа тренировка начело на „сините“. Преди да напусне залата в хотела на ДЮШ на Левски той отсече „Само Левски“ и се насочи към вратата под аплодисментите на присъстващите.

Треньорска кариера на Делио Роси:

1990-1991 Торемаджоре

1991-1993 Фоджа (Примавера)

1993-1995 Салернитана

1995-1996 Фоджа

1996-1997 Пескара

1997-1999 Салернитана

1999-2000 Дженоа

2000 - Пескара

2001 - Пескара

2002-2004 - Лече

2004-2005 - Аталанта

2005-2009 - Лацио

2009-2011 - Палермо

2011 - Палермо

2011 - 2012 - Фиорентина

2012 - 2013 - Сампдория

2015 - Болоня

2017 - Левски