Старши треньорът на Левски Делио Роси даде обширно интервю за предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT 2 дни преди вечното дерби с ЦСКА. Италианецът призна, че преди да дойде в София не е знаел за съперничеството между „сини“ и „червени“.

Роси отказа да определи мача като такъв на „живот и смърт“ и допълни, че в крайна сметка футболът е само една игра и целта й е да забавлява феновете.

„Защо дойдох в Левски? Трябва малко да помисля. Исках да получа нов стимул и се радвам за възможността, предоставена от Левски. Разбира се, сблъсках се с някои различни неща. Имам предвид езика, новите неща, които ме очакваха. Аз обичам предизвикателствата и затова избрах Левски и България“, коментира Роси.

„Когато подписах с Левски не съм давал обещания на собственика. Казах само, че аз не искам да бъда подавач от врата на врата. Моят начин е да работя, не мога да кажа какво ще стане в бъдеще. Разбира се, бих искал да видя президента след някой трофей, но не съм обещавал нищо“, призна още италианецът.

„Не знаех с какво се сблъсквах. Може би това беше най трудното. Исках да наложа възможно най-бързо своите възгледи и начин на работа. Тук се работи по различен начин, заради различната култура. Най-важното е да убедя играчите си в правотата на моите методи. Мисля, че съм го направил. Доволен съм от това, което направихме до момента. Разбира се, има и други неща, които ще трябва да се променят в бъдеще. Доволен съм от момчетата до този момент. Знаете, че футболът се играе в две фази. Когато притежаваш топката, и когато не я. Всички момчета трябва да участват във всички фази“, продължи наставникът на Левски.

Делио Роси коментира и факта, че голмайстор на отбора в момента е централният защитник Давид Яблонски. Тактикът сподели, че това не го тревожи и не е най-важното нещо.

„Бил съм в толкова много отбори и да ви кажа честно, понякога нападателите не са отбелязвали голове. За мен е важно, че разполагам с футболисти, които могат да решават мачове. Не е важно кой на какъв пост играе. За нападателите е важно да бележат, но това е важно и за друг. Работим върху статичните положения. Вкарахме и няколко голове, както видяхте.“

„Искам хората да разпознават Левски. Да видят стил на игра, когато гледат, да кажат, че това е Левски. Искам да печелим, демонстрирайки добър футбол. Да надиграваме отборите и да печелим.“

„По време на мачовете могат да се правят по три смени. Понякога могат да се направят и една-две смени в началото на мача. Трябва да призная, че направих 5 промени в мача за Купата на България. Не мога да сменя всички, трябва отборът да има гръбнак.“

Италианецът разкри още какво се случи преди известно време, когато изгони Жерсон Кабрал от една от тренировките на „сините“/

„Нищо фатално не е станало с Кабрал. Футболистите трябва да изпълняват това, което им казвам. Понякога повишавам тон, защото мисля, че не правят нещо правилно. Аз съм им като баща. Искам да правят нещата така, както аз искам. Нищо фатално не е станало. Не виждам нещо чак толкова необичано в закритите тренировки. Разбира се, искам да повиша концентрацията. Искам някои неща да не се виждат от всички.“

„В моята кариера съм работил с много футболисти. Едни са по-смели, по интелигентни, други не.. един треньор трябва да намери подход към всички футболисти. Футболистите не са еднакви. Някои се стряскат, когато им креснеш, но други пък се мотивират. Хората сме различни. Казах ви още преди малко. Не искам да предричам какво ще се случи в бъдещето. Искам да правим реални неща. Искам да инвестирам в качеството. В края на краищата това е един спорт, важното е да печелиш. Загубите са лошо нещо. Трябва да кажа, че трябва много работа.“  

Ето какво каза още Делио Роси преди "вечното дерби", за работата, феновете на Левски и семейството си:

"Българите придават идентичност на самия клуб. Те трябва да са като гръбнак, да приемат чужденците, да има приемственост и всички да са като едно семейство. Чужденците понякога донасят класа. Важното е всички заедно да израстват, да си помагат във футболно отношение и да се развиваме. Не искаме да отбиваме номер, искаме да работим.

Паузата ще бъде дълга. Мисля, че ще трябва да поработим. Климатичните условия ще бъдат важни. Паузата е дълга и трябва да тренираме добре, защото няма да има мачове. Ще имаме определени цели, които трябва да направим, най-вече физически.

Няма някаква строга рецепта за един футболист да бъде привлечен на дадена позиция. Ако има такъв футболист, който ще вдигне нивото – да. На две или три позиции може, но не е задължително и не на всяка цена.

Подготовката е фундаментална, за да може да се представяме добре в първенството. Тя е важна през годината. След като се подготвиш физически, трябва да поддържаш това ниво през цялата година. Трябва да тренираме добре и да играем добре в контролите. Всеки иска агресивен отбор, с който всеки се съобразява. Това не е лесно, не става с магическа пръчка. Трябва много работа.

Лудогорец и ЦСКА са много добри отбори. Левски не трябва да се съобразява с никой, ако иска да расте. Не искам да говоря за другите отбори. Мога да говоря само за Левски. Трябва да се подобряваме.

Преди да дойда в България не знаех за това дерби. Аз съм играл много такива дербита в моята кариера. Този мач е изключително важен. Това са два амбициозни отбора. И двата отбора имат амбициозни цели. Победата ти дава много. Това е един мач, който не трае само 90 минути, а цели месеци до следващия такъв мач. Феновете се радват, тържествуват, докато другите не. Напрежението се покачва с приближаването на мача и ние трябва да направим всичко, за да зарадваме нашите фенове. Мач на „живот и смърт“ е доста силно казано. Това не война, това е една игра, един мач. Не мога да кажа такова нещо.

Това е един мач ще ни помогне да видим докъде сме стигнали, срещайки добър отбор като ЦСКА. В такива мачове е важна победата, а не как ще я постигнеш. Трябва играчите да са с хладък ум, да излязат спокойни без да се притесняват, защото имат нужните качества. Трябва да играят хладнокръвно. Не мога да работя малко. Обичам си работата. Не обичам интервюта. Искам отборът ми да говори на терена.

Да, да феновете на Левски са страхотни. Бързо ме приеха и направиха така да се чувствам като у дома. Помогнаха ми да се сближа с отбора. Футболът е нищо без феновете. Футболът е за забавление. Ако започнем да се оплакваме, че идват много хора на мачовете, това ще е скандално.

Животът в България е различен. Но футболът е един. София е един изключително красив град. Не съм успял да разгледам още забележителностите, но и това ще стане. В свободното си време се уча, гледам футбол, мисля за футбол. Сега ви давам интервю, но можех да гледам футбол. Нямам много свободно време.

Разбира се, че семейството ми липсва, но такава ми е работата. Тази работата ми харесва, получавам подкрепата на дъщеря ми и съпругата ми. Не ми е приятно да съм далеч от тях, но те ме разбират."