Началото на сезона за Берое е трудно и обезпокояващо, но това можеше да се очаква, с оглед факта, че отборът не е готов със селекцията. След първите 90 минути официален футбол, ясно може да се заключи, че „зелено-белите” имат проблеми в офанзивен план, които трябва да се решат максимално бързо. Ако към 90-те минути от старозагорския сблъсък прибавим и 90-те минути от последната контрола срещу ЦСКА, загубена с 0:1 и 90-те минути от предпоследната проверка срещу Бней Йехуда, загубена също с 0:1, може да констатираме, че Берое няма отбелязан гол вече 270 минути, което е меко казано притеснително.

Берое все още не може да намери своя нов нападател, не може да намери играчите в офанзивен план, които да му гарантират не само попадения, но и достатъчно сериозна заплаха за съперниците. Колкото и да е клиширано, но добре познатата максима гласи, че защитата започва от нападението. Берое в момента не притежава почти нищо в атака, а контузията по време на подготовката на Антон Карачанаков, съвсем оглозга отбора в тази фаза на играта. Берое се нуждае поне от още две попълнения именно в този аспект. Старозагорци се разделиха с Жуниор Мапуку, но така и не намериха негов заместник за началото на новия сезон. Не само това, но Берое започна кампанията без нападател и е единственият в Първа лига, който няма такъв тип футболист в редиците си.

Пред старши треньора Александър Томаш и неговия екип има много ребуси за решаване. Още в контролите се видяха идеите, които Томаш иска да прокара. Много ясно си пролича почеркът, който той иска да остави върху начина на игра на тима. Томаш иска Берое да играе футбол, отборът да не се притеснява при владеенето на топката, да изнася кълбото не с дълги безконечни подавания, а с мисъл за изграждането на всяка една атака. Новият треньор иска Берое да играе футбол и то независимо от съперника, срещу който се изправя, както бе в контролата срещу ЦСКА. Странно или не, но в проверката срещу ЦСКА, Берое показа много повече, отколкото в първия си официален мач срещу Верея.

Пътят е дълъг, както при покоряването на Еверест. Томаш и екипът му трябва да са подготвени за още по-тежки моменти, защото това е част от играта и от развитието на отбора. Берое ще започне да израства, когато си проличи, че може да отговаря на предизвикателствата и да се изправя след получените удари. Няма как да не отбележим, че на този етап идеите на Александър Томаш изпреварват възможностите на играчите му. Неоспорим факт е, че някои от играчите не показват възможност да изпълнят изискванията на треньорския щаб. Затова Берое се нуждае от още класни изпълнители. Освен това ясно си личи, че скамейката на Берое в момента е къса и тя не предоставя никаква вариативност на Томаш. Не е сериозно, отборът на Верея, който бе напуснат от толкова много и ключови играчи след края на сезона, да има по-дълга скамейка, отколкото градския им опонент. Илиан Илиев можеше да се похвали с много повече избор на резервната скамейка в сраввнение със своя колега.

Берое се нуждае от идеи и творчество в офанзивен план и Томаш е наясно с това. Отборът не изглеждаше напълно готов за първите си официални 90 минути за сезона. Времето за реакция не е никак много, тъй като предстои следващият мач – гостуване на Дунав, което няма да е никак по-лесно в сравнение с домакинството на Верея. Томаш и екипът му са длъжни да реагират, за да наваксат, защото иначе пропуските ще станат още по-сериозни.

След много месеци лутане, Берое по всичко изглежда, че намери треньор, който е готов да го изведе на ново ниво. Поне първоначалните сигнали са, че Александър Томаш е решен да научи Берое да играе футбол. Трудностите тепърва предстоят, а Томаш и екипът му трябва да изведат отбора през тях. Те са тези, от които зависи дали Берое ще изкачи Еверест или ще се спъне за втори пореден сезон. При изкачването на Еверест е важно да се запазва спокойствие, да не губиш нито за момент концентрация и да имаш достатъчно кислород.