Един-единствен чуждестранен треньор си е заслужавал прозвището "Майстора" в съвременното битие на българския футбол. И този всепризнат Майстор си тръгна през задния вход от него, за да приключи кариерата си. 

Да, говоря за Люпко Петрович. Най-титулуваният треньор на клубно ниво, който някога е работил и някога ще работи по географските ни ширини, си тръгна по начина, по който дойде за първи път на "Герена" преди 17 години - с истинско земетресение. 

И ако тогава всички в "синьо" просто не вярваха, че такъв великан в професията идва на "Герена", сега са изпълнени с горчилка.  

Петрович се оправда в 10 точки защо си е тръгнал от Левски и при всички положения има своите основания. И най-малкото - с богатата си визитка и с великата си кариера си е залужил да прави, каквото си пожелае и никой не може да го съди. За абсолютно нищо!

Обаче дори и големите имена в бранша трябва да мислят за това, което оставят след себе си. Да, той имаше пълното право да си тръгне заради ежедневните информации в определени медии, че му се "крои шапка", че едва ли не вече в клуба мислят какво да правят след напускането му. 

Да, той имаше основание по повечето точки, които изброи при подаването на оставката си. Но не трябваше да си тръгва така. Можеше да изчака мача с Берое, да излезе пред камерите и да каже, че си тръгва, независимо какво се е случило на терена. Тогава пак щеше да предизвика същия трус, който предизвика и с напускането си преди двубоя. Ако това е била целта му, разбира се. 

Колкото и да е велик и именит, Петрович нямаше правото да предава отбора си по този начин. Същият този отбор, който той сам отгледа, сам култивира и сам изкачи на върха. И добре, че все пак "сините" победиха, та да не се стигне до допълнително напрежение около този негов ход. 

Трябва да се отбележи и нещо друго. Макар и да изведе Левски до върха и да го задържа там в конкуренцията на Лудогорец и ЦСКА-София, сърбинът не предизвика същите чувства на одобрения на трибуните, както и с предишните си престои на "Герена". Или по-точно - със същия толкова голям положителен интензитет. Поне такова впечатление остана на мача. 

Трябва да се отбележи, че докато беше начело на Литекс, той насъбра доста черни точки пред "сините" фенове и те го "наказаха" с мълчание и безразличие на стадиона, когато стана ясно че си е тръгнал.

Сигурно и те на стадиона са се чудили защо сега Люпко си тръгва обиден и без да усеща подкрепата на шефовете, а не каза нищо подобно, когато "брат му" Гриша Ганчев го изгони позорно на два пъти миналата година... Въпрос, на който едва ли ще даде отговор и има пълното право за това. 

И все пак - Майсторе, великан си! Това никой, никога няма да ти отнеме! Благодарим ти за всичко и за това, че остави толкова дълбока диря в българския футбол. Но просто не трябваше да си тръгваш така и да приключваш великата си кариера по този начин. Фала, лепо, Люпко!