Левски бе на път да сътвори голям гаф срещу Верея. В баража за Лига Европа „сините“ допуснаха изравняване (1:1) в последната минута на добавеното време, което вкара срещата в продължения, а накрая бе решена с дузпи. На своя „Георги Аспарухов“ 103-годишният отбор без малко да постави срамно петно върху историята си и да изпусне участието в евротурнирите. В крайна сметка съдбата покри състава на Николай Митов при изпълнението на 11-метровите наказателни удари и така всичко се размина някак по-спокойно.

Ако имаше нещо хубаво във вечерта на 4 юни 2017 година, това бе представянето на юношите, които издържаха в най-напечените моменти и бяха безпогрешни от бялата точка. Едва ли е имало фен, който да не е бил със свито сърце и притаен дъх, когато младоците взимаха топката в ръце. Тези момчета дадоха чудесна заявка за бъдещето, но е наложително да бъдат подкрепени от класни попълнения, които да отговарят на афишираните амбиции за челото.

След като всичко приключи, бихме могли да заключим, че и сезон 2016/17 попадна в графата на посредствено преминалите за „синия тим“. Левски започна сравнително добре, през есента бе начело в класирането, но в последствие слезе до третото място. Още в края на 2016 година пък борбата за Купата бе преустановена, след като на „Георги Аспарухов“ Черно море препъна „сините“ след продължения.

Феновете, особено по-възрастните от тях, не са свикнали да виждат Левски така притиснат до стената и то срещу отбори като Верея (при цялото уважение към представянето на новака в елита), и на стадион „Георги Аспарухов“. Привържениците от по-старата генерация все по-често казват, че преди години са идвали на „Герена“, за да видят с каква разлика ще победи любимият им тим, а сега се чудят дали въобще ще стигне до успеха. Факт е, че времената много се промениха, а Левски сякаш позанемари реномето си на гранд и водещ клуб у нас. В последните години, особено след шока, преживян със загубената титла през 2013 година, тимът лъкатуши в изявите си и не може да намери себе си. Липсата на трофей допълнително засилва негативните усещания, а отливът на фенове се чувства осезаемо.

От години клубът не се управлява стабилно и последователно. Като че ли се работи на парче, а отговорността е твърде размита. Най-големите страдащи са привържениците и отборът.

В Левски няма силна фигура сред ръководните фактори на най-високо равнище. Няма човек, който да отстоява дръзко и смело интересите на клуба. Последният пример е от изминалата седмица. От Левски изразиха становище, че бараж с Верея не следва да се провежда, но се сетиха да го направят обществено достояние едва два-три дни преди датата на въпросния мач. Нередно е в Левски, като клуб с претенции, да няма подготвен юрист в областта на спортното право, който да има водеща роля в подобни моменти, които не са рядкост у нас. Но това е само една от частиците на объркания пъзел. Реакциите на „Герена“ в последните години обикновено закъсняват. Сякаш клубът доброволно абдикира от позициите, които имаше преди десет и повече години.  

Така стигаме и до мажоритарния собственик – Спас Русев. За пореден път големият бос на клуба не бе на стадиона по време на важния мач с Верея. Бизнесменът празнуваше рожден ден във въпросния ден, но и при липсата на подобна уважителна причина, неговите появи на „Герена“ са изключително редки. Ако върнем лентата назад, при един от предходните президенти на клуба – Тодор Батков – обикновено бе новина, когато той не бе стадиона, а не неговата поява. Но явно това е част от промяната на времената, за която споменахме. Със сигурност Спас Русев е много зает човек и върши важни дела, за да не бъде често при отбора, но е наложително в клуба да има личност, която да напомни на всички във футболната общественост у нас, че Левски е жив. Ако събитията продължат да се развиват в същия дух, през новата кампания ще гледаме старите сюжети с някои нови лица.

За финал няколко думи и за феновете. В продължение на месеци разногласията между основните фракции разцепваха поддръжниците на „сините“. Преди двубоя с Верея различията сякаш бяха поизгладени и запалянковците показаха по-различно лице във вижданията си за клуба. Време е да се осъзнае, че Левски има нужда от всички свои привърженици, а не само от отделни фракции. Разделението не е в услуга на отбора и не е правилният начин за изразяване на любовта. Нужно е Левски да е стабилен и да е едно цяло с феновете си, за да надмогне трудния период, в който се намира сега.


Още по темата Левски:

Божидар Митрев: Видях много омраза в част от феновете на Левски

Драмата с дузпите между Левски и Верея

Божидар Краев номер 1 в драмата с Верея