Бразилският мениджър Руджерио Перейра сподели виждането си, че ако е президент, не би продал нападателя на ЦСКА Фернандо Каранга за по-малко от 5-6 милиона евро. Първият бразилски футболист играл в българския шампионат (бел.ред. Славия, Шумен, Беласица) бе гост в предаването на DIEMA SPORT „Домът на футбола“, където говори за всички по-интересни теми около себе си.

„Има работа. Ние по това време търсим играчи. Аз търся футболисти по стадионите, не ползвам програми. Така се работи по-бавно, но по-сигурно. Когато един отбор търси играч, трябва да има доверие на партньорите си“.

„Разликата е голяма. Аз дойдох в България, защото имах покана от Пламен Петков. За мен тогава бе интересно. Те очакваха някой като Ромарио да дойде, с техника. Аз бях стопер, нямах такава техника. Имах обаче желание и играех със сърце. Бях професионалист, затова и може би играх в пет държави“, върна се назад в годините Перейра.

„Беше интересно за много хора. По онова време имаше големи играчи. Гетов, Сираков, Гибона…Радвам се, че съм играл с такива големи играчи“, добави бразилецът.

„Аз съм на 52 години. 25 година съм тук. Почти половин живот съм живял тук. Харесва ми тук, наистина. Имам доста играчи по Европа и Азия. Сега уча по-добре български. Преди без учител – труден е езикът, но успях, разбирам всичко. Имам доста приятели, които ми помагат. Това е моята втора родина“.

„Имам две дъщери. Едната е топ модел. Другата е националка на Бразилия по плажен хандбал. Радвам се за децата. Те са добри хора. Няма нещо, което да обичам повече от тях“.

„В този бизнес има много некоректни хора. Занимавам се и с други неща. В Бразилия имам строителна фирма. Научих езика и това ми помага да общувам. Истината е, че е некоректен този бизнес. Аз съм работил почти с всички отбори. Започнах с Беласица и Локо Пд. С Беласица имахме успехи. После с Литекс. Гриша Ганчев ми отвори път, с Венци Стефанов. С Левски – Жоазиньо, Зе Суарес докарахме в България. Сега с Лудигрец работя. Аз работя с всички. Не съм на заплата в някой клуб. Работил съм и с Ботев, Локо Пд, Монтана“, продължи Перейра.

„Всеки знае, че работя с Методи Томанов. Той е много голям специалист. Признавам го и като човек, и като специалист. Запознахме се, когато бе в ЦСКА. Той дойде да търсим играчи в Бразилия. Казах на Домусчиев, че Томанов е добър специалист и ако иска да прави добър отбор, трябва да го привлече. Аз го гледах как работи в Бразилия. По три мача на ден гледахме, минавахме километри. Мениджърът трябва да участва, да търси играчи да гледа с очите, не да стои в офис“.

„Вече има информация навсякъде. Лудогорец е познат отбор. Много българи мислят, че Бразилия е джунгла. Хората в Бразилия мислят, че тук е комунизъм и само Лади. За футболистите е важно къде го приемат добре. Тук се живее добре, хубава храна, 4 сезона“.

„Единственият проблем е финансовият. Трудно се кара футболист от Висшата лига на Бразилия. Един нападател в Бразилия взима по 100 000 евро на месец. Това в България е трудно. За нас мениджърите – трябва да търсим от долните лиги. Това не означава, че не са качествени. В долните дивизии обаче играят пак пред 40-50 хиляди“, обяснява агентът.

„Преди, когато исках да намеря млад футболист – отивах в гетото. Там имаше 300-400 момчета. Сега е различно. Сега има 40. Всички са на компютри, смартфони, не им се играе. Вече и в Бразилия не се играе по улиците. Преди свършваше тренировката, аз оставах още по час да изчиствам проблеми, които знаех, че имах. Сега тичат към съблекалнята, взимат смартфона и си играят“.

„Като един отбор играе в Лига Европа – цял свят го гледа. Много отбори ме питат за Вандерсон. Дори над 30 години, още има интерес към тях“.

„Тук е добра дестинация за един бразилец. Тук има прилики с Бразилия. Само го няма студът. Климат, храна, хора, музика. Има прилики. Студът за адаптацията е проблем. По това време аз не водя бразилци. Вече работя за летния период. Работя предварително. Говорил съм с няколко отбора и вече гледам играчи за лятото“, каза бразилецът, но не пожела да разкрие имената на тимовете.

„Това, което знам за Каранга е, че имало оферта за него. Аз мисля, че трябва да остане още малко тук. Цената му ще се вдига още. Той е добър футболист. Четох вестник в Бразилия, че отборът, който проявявал интерес, бил от арабските страни“, коментира онова, което знае Перейра.

Каранга и Десподов обраха наградите за декември

„Много ми харесва как работи Домусчиев. Поставя цена и държи на нея. Търся играч като Каранга – но няма и в Бразилия. Аз навремето съм го предлагал Каранга на Лудогорец, но не се получи по една или друга причина. След това отиде май в Южна Корея и сега е в страшна форма. Аз ако съм президент, няма да го продам за по-малко от 5-6 милиона. Мисля, че Гриша Ганчев ще го продаде на добра цена. Играч с качествата на Каранга струва пари. Сега продадохме един футболист в Южна Корея от Скопие Вардар. Гледам този пазар – по-лесно се продава. Работя и с Македония, и Турция“.

„Работил съм с доста добри играчи. Том, Дока, Вава, Марселиньо, Каишада, Вандерсон, Жоазиньо, Зе Суарес…ще забравя някого и те ще се сърдят. Работил съм с много добри играчи“, завърши Перейра.