Днес централният бранител на Витоша Бистрица Георги Купенов празнува своя 22-и рожден ден, а това беше повече от достатъчен повод да даде интервю пред клубния сайт. Бургазлията в тази връзка си пожела неговият тим да направи следващата стъпка в своето развитие и да участва в баражи, но не за оцеляване както през миналата година, а в тези, които потенциално могат да донесат място в Лига Европа.

Публикуваме интервюто с Купенов без редакторска намеса:

- Купа, вече половин сезон си в редиците на Витоша Бистрица. Кое бе основното според теб, за да се утвърдиш бързо в титулярния състав?
- Познавах някои от момчетата в отбора, а с другите се разбирах добре още от самото начало. Мисля, че това ми помогна за по-бързата адаптация към новия отбор. Според мен се вписах добре в колектива и това ми позволи да заиграя редовно.

- Как оценяваш представянето на тима в елита? За мнозина е изненада, че отборът е 11-и, с 20 точки на сметката си?
- Представянето определено е по-добро като точков актив от това през миналата година. Изиграхме някои доста добри мачове, но в други обаче имахме твърде голям респект към противника и може би това не ни позволи да сме с по-голям актив.

- Споменахме, че свикна бързо с обстановката в Бистрица, но трудно ли ти бе да се адаптираш към футбола в Първа лига, тъй като именно със зелената фланелка дебютира в майсторската ни група?
- Така е, в Бистрица направих своя дебют в Първа лига. Честно казано, лично аз не усетих толкова голяма разлика между Първа и Втора лига може би защото доста от отборите доскоро бяха част от долното ниво. Иначе голяма е разликата с първите три отбора в класирането.

- Отборът ни е съставен предимно от млади момчета, треньорският екип – също. В плюс ли е това за позитивната атмосфера в съблекалнята?
- Хубаво е да се работи с по-млади хора. Мисля, че те са по-отворени към новостите не само във футбола, а по принцип. Опитът обаче е също толкова важен. Затова комбинацията помежду им е толкова ценна.

- Витоша не може да се мери финансово с голяма част от клубовете в елита, но това пък дава шанс за изява на млади и талантливи българи. Може ли да се каже, че в дългосрочен план това ще бъде плюс не само за Витоша, но и за родния футбол като цяло?
- Хубаво е, когато се разчита на български момчета. Това постоянно текучество на чужденци за по няколко месеца изглежда доста безсмислено, но за жалост продължава да се прилага от доста отбори дори и в по-долните групи. Когато един клуб има финансовата възможност да взима чуждестранни футболисти, те трябва да вдигат класата на отбора значително. Само тогава би имало положителен ефект от подобни трансфери. Радвам се, че Витоша разчита само на български момчета. Това е хубаво начинание и се надявам, че клубът ще продължи да работи по същия начин.

- Тимът не започна убедително като резултати пролетния дял в Първа лига – загуби гостуването си на Ботев Враца с 0:1 и домакинството си на Левски с 0:2, но пък и в двата мача показа добра игра. Докъде може да стигне отборът предвид недотам успешния старт на сезона и каква реално цел сте си поставили с останалите момчета в съблекалнята?
- Факт е, че започнахме малко лошо откъм резултати, но пък всичко зависи само от нас в предстоящите срещи. Играем срещу отбори от средата или долната половина на таблицата и имаме всички шансове да натрупаме добър актив в предстоящите четири срещи преди плейофите. Сигурен съм, че трудът, който положихме в подготовката, ще бъде възнаграден още в понеделник срещу Септември. Тази среща ще сложи началото на поредица от мачове, в които ще печелим точки. Ние сме предимно млади момчета и за нас е важно да побеждаваме, за да трупаме самочувствие и увереност. Надявам се, ако можем, да се изкачим още малко нагоре в класирането и след разделянето на двете половини да имаме шансове да се борим за баражи, но не за оцеляване, а за Лига Европа.

- В личен план какви са твоите амбиции и какво си пожелаваш?
- Пожелавам си да съм здрав, за да мога да играя редовно. Надявам се, че всичко лошо вече е зад гърба ми. Знам, че всичко останало ще се подреди само.