Спортният директор на Берое Валентин Грудев беше много афектиран след загубата 0:1 от Витоша Бистрица в 25-ия кръг на Първа лига. Шефът отговори директно на феновете, които поискаха оставката на старши треньора Александър Томаш, като заяви, че дори и такава да постъпи и да бъде приета, това изобщо няма да помогне на отбора.

Грудев нападна много остро футболистите за срамното, по негови думи, представяне в срещата и заяви, че е видял истинско бездушие сред „80 процента” от тях. В същото време той не беше доволен от групата привърженици на Берое, които са потърсили конфронтация с клубната управа след последния съдийски сигнал.

Томаш усеща неискреност у играчите си

„За мен лично този мач беше срам. Това мога да кажа. Бездушие от 80 процента от футболистите. Въпреки всичко, което през тази седмица треньорите наблягаха – агресията, факта, че ще дойде един отбор, който умее да се затваря… Ние нямаме право да се оправдаваме с това”, каза Грудев. „Просто видях едно пълно бездушие в една голяма част от футболистите. За мен това е престъпление, в смисъл такъв – всеки отбор може да загуби, не омаловажавам успеха на Витоша, момчетата им се раздадоха на 150 процента и беше ясно, че ще се затворят срещу нас. Ние обаче не можем така да продължаваме. Някои от играчите трябва да се замислят за бъдещето си, най-вероятно ще стигнем до раздяла с някои от тях, които си имат договори.”

„В съблекалнята всички мълчат със сведени глави. Аз им казах, че се срамувам от тази среща. Това им казах. На голяма част от тях може би им е тежко от загубата, но на терена не показаха по какъвто и да е начин, че искаме да обърнем ситуацията. Много слаба игра днес.”

„Оставка на Томаш? Първо, към публиката – за оставките си има ръководство, което преценява кога да поиска оставката на даден треньор. Това е моята позиция като спортен директор. Публиката подкрепя отбора и може да търси съображения за оставки, но не по този начин да ми идват 70 човека горе и да търсят едва ли не някаква саморазправа с някого. Има си ръководство, което ще прецени за оставките. Всеки отбор има такива моменти и точно сега не вярвам, че някаква оставка ще промени нещо.”

„Големите критики – основно към мен – са относно късата резервна скамейка. Да, така е, защото имаме контузени, имаме и наказани. Срещу тези, които в момента не оправдаха доверието, ще се вземат мерки, но сега и да освободим някого, няма как да запълним групата. Младите момчета са все пак доста неопитни.”

„Да се наложат глоби е най-лесно. Самите футболисти трябва да си променят мисленето, да се раздават на 150 процента за този отбор, за този град, а не да се срамуваме публика и ръководство заради тях в момента. Това трябва да променим. Относно освобождаване на някои играчи, има си време за играчите с договори, които не се раздават и не играят агресивно, така да се каже не болеят за отбора, ще се разделим, когато трябва.”

„В крайна сметка ще преценим какви шансове имаме предвид оставащите мачове и първо след мача срещу ЦСКА (в последния кръг от редовния сезон – б.р.), след това програма и така нататък. Ако трябва, ще доиграваме първенството с голяма част от юношите. Имаме и двама наказани – Бандаловски и Охене, които ще се завърнат. Не смятам, че един такъв мач дава основания за вдигане на бялото знаме. Имаше ситуации, в които можехме да поведем, а мачът – да се развие по друг начин. Сега можеше и друго да си говорим. Това обаче не е моето оправдание. Сега казвам, че имаше бездушие в голяма част от футболистите. За едно такова бездушие не са виновни треньорите. Как смятате, че спортно-техническото ръководство говорим на играчите?”

„Ние не се крием, не заряваме главите като щрауси в пясъците. В момента трябва да се вземат адекватни решения, спортно-технически най-вече, а не да се избързват да се говорят неща, които са извън футбола. На мен ми е още по-неприятно в сравнение с феновете, които идваха да търсят сметка. Има достатъчно време и ръководство, което може да преценява.”

„В момента наблюдаваме някои футболисти с разтрогнати договори, но проблемът е в това, че много от тях са със слаба физическа подготовка. Няма кой друг да ни реши проблемите освен тези играчи, които са вътре, заедно с юношите. Това са хората.”

„В една цивилизована държава, за каквато имаме претенции, че сме, трябва ръководството да преценява за оставките, а сега се получиха конфронтации с феновете. Те имат право да искат оставки, но няма как да ни казват: „трябва шофьорът на автобуса да бъде треньор”. Това са несериозни неща. В клуб като нашия е нормално да има по-дълготрайна насоченост и визия за отбора, а не при моментен спад да се слушат такива изказвания от някои фенове”, завърши разлютеният Грудев.