Етър Велико Търново напълно заслужено победи с 2:1 гостуващия Ботев Враца в 18-ия кръг на Първа лига и по този начин сложи край на серията на своя противник от 4 поредни шампионатни победи. Двете неща, за които футболистите на Красимир Балъков наистина трябва да съжаляват, бяха ранната контузия на Георги Сърмов и абсурдно големия брой пропуски пред вратата на Красимир Костов.

Играч на мача: Даниел Младенов

Защо играчите на Етър играха с червени точки по лицата?

Даниел Младенов с 5-ия си гол за кампанията и Венцислав Василев дадоха комфортен аванс за „болярите” преди паузата, а в началото на втората част Валери Божинов намали. Минути, дори секунди по-късно врачани останаха с 10 души след безочлив шпагат на Венцислав Керчев, който до голяма степен осуети възможностите за поне частичен обрат.


Даниел Младенов: Важни са победите, не кой вкарва головете

Сашо Ангелов: Липсваше ни агресията, притеснен съм за играчите

Красимир Балъков: Можеше по-рано да ги матираме с трети гол


В класирането трите точки изравниха Етър по точки с 6-ия Черно море (по 27), докато Ботев Враца остава 8-и с 24. По всичко личи, че „виолетовите” ще бъдат сериозно намесени в битката за позиция в топ 6.

Над „Ивайло” метеорологичните условия не изглеждаха много приветливи, но настроението на верните домакински фенове бързо се разведри след откриващото попадение в 7-ата минута. Георги Сърмов като на шега разсече централната защита на Ботев Враца с извеждащ пас по тревата, даден почти от централния кръг. Даниел Младенов изскочи очи в очи с вратаря Краси Костов и търпеливо изчака правилния миг, за да плъзне топката в долния десен ъгъл – 1:0. Това беше 5-и гол през сезона за голмайстора на „болярите”.

В следващите минути на терена не се случи нищо съществено или позитивно. Причината бе, че и двамата треньори трябваше да извършат принудителни смени, в известна степен предизвикани от тежкия терен. Георги Сърмов от Етър и съименникът му от Ботев Враца Георги Вълчев в рамките на 7-8 минути напуснаха игра заради мускулни разтежения. За врачани проблемът беше по-голям, защото Сашо Ангелов не разполагаше с чистокръвен халф, който да замени равностойно Вълчев, а с тази роля се нагърби нападателят Валери Домовчийски.

Бързо си пролича, че и без друго крехкият баланс в играта на гостите се наруши, а Етър съумя да наложи още по-голям контрол в центъра на терена. Натискът на домакините във финалните минути даде резултат. В 41-ата минута с коварно изпълнение на пряк свободен удар Велко Батрович принуди Костов да избива в корнер, а заученото изпълнение на последния доведе до втория гол за „вилетовите”. Даниел Младенов изпълни късо към Димо Атанасов, който изпрати силно фалцирана топка към вратарското поле. Там Костов и централният бранител на Ботев Враца Илия Миланов не се разбраха, а набуталият се помежду им Венци Василев отклони леко с глава – 2:0.

В последната минута на първата част Етър имаше идеалния шанс да приключи всякаква интрига, след като Боджадж прихвана един лошо пас назад от играч на Ботев, а Скерлев се подхлъзна и това остави роденият в Косово таран да напредне съвсем сам срещу Краси Костов. 22-годишният футболист реши да завършва технично с прехвърлящ удар, а доскорошният му съотборник в Пирин някак с една ръка изби встрани.

Второто полувреме не можеше да има по-гръмогласно начало. Ботев Враца се върна в играта с попадение на Валери Божинов в 49-ата минута. Тогава гостите спечелиха топката в близост до наказателното си поле и последва дълъг пас наляво за Петър Атанасов, който в този миг беше още в собствената си половина. Докато някои играчи на домакините размахваха ръце за засада, Атанасов овладя и по превъзходен начин изведе Валери Божинов фронтално срещу вратата. Стражът Христо Иванов опита да излезе напред, но се подхлъзна при бягането по замръзналия терен, а докато опитваше да си върне равновесието, изгледа как шутът на Божинов минава покрай него и спира в долния десен ъгъл – 2:1.

Почти моментално Етър беше на път да отвърне. В следващата си атака домакините докараха кълбото до Батрович отляво, който с хубав финт елиминира Андреас Васев при ъгъла на наказателното поле. С десния крак черногорецът опита техничен фалцов шут към далечния ъгъл, преминал на сантиметри от целта.

Устремът на Ботев Враца претърпя сериозен удар броени секунди по-късно. Венцислав Керчев се хвърли на безумен шпагат с двата крака срещу Венцислав Василев, като на всичкото отгоре в последния миг вдигна бутоните си високо и реално атакува своя противник ниско в бедрото. Реферът Драгомир Драганов закономерно санкционира влизането с цялата строгост на правилника и изпрати бранителя под душовете. Истинско чудо бе, че потърпевшият Василев не само се изправи на крака, но и довърши мача.

Численият превес на Етър бързо започна да дава съответните плодове, макар домакините да пропускаха да се възползват от тях. В 57-ата минута една спечелена висока топка около центъра всъщност се превърна в извеждащ пас за Боджадж, който реагира пред всички бранители на врачани. Косоварът напредна добре в наказателното поле, но постепенно затвори ъгъла за стрелба пред себе си. Затова опита пас към Даниел Младенов, който беше блокиран.

Само две минути по-късно Батрович с финтовете си отново стъжни живота на Васев, като този път вместо техничен удар потърси шут със сила по посока на близкия долен ъгъл. Костов се справи отлично и тук.

С напредването на времето пропуските на Етър започнаха да стават все по-сериозни. В 72-ата минута Иван Стоянов имаше двама непокрити съотборници в лицето на Боджадж и Младенов, към които да центрира, но първият скочи твърде рано, а вторият не успя да го стори и топката по-скоро го удари по главата, отколкото той нея. Пет минути по-късно Младенов можеше да се реваншира с чудесен индивидуален пробив отляво, ала фалцовият му шут от около 12-13 метра прелетя на милиметри покрай страничната греда.

В 79-ата минута Ботев Враца имаше рядък шанс да изравни, като Божинов се върна по-назад, за да участва в разиграването пред дъгата. Той пусна подаване по трева за Емил Стоев, който разтвори крака и пропусна, което позволи на Петър Атанасов да овладее около 10-ия метър. „Десетката” на гостите опита шут по диагонала, който макар и точен, излезе твърде слаб, че да затрудни Христо Иванов.

В другия край на терена пропуските на Етър започнаха да стават съвсем немислими. В 83-ата минута Иван Стоянов почти принуди Костадин Гаджалов да си вкара автогол, след като резервата за врачани изчисти топката в гредата. При последвалия корнер един щастлив рикошет при опит на Чавдар Ивайло за далечен обстрел остави Стоянов на горе-долу същата позиция,  а този път той с елегантно центриране качи топката върху главата на Иван Петков. От границата на вратарското поле таранът някак съумя да стреля над рамката на вратата.

В 88-ата минута Костов продължи с поредицата си геройства, като този път отрази много мощен шут на Ивайлов от дистанция. В добавеното време на срещата вратарят още веднъж беше призован да се намесва след здравата тупалка на Боджадж от 11-12 метра.

Следващият 19-и кръг ще донесе на Етър гостуване срещу Левски на "Георги Аспарухов", докато Ботев Враца приема нанизалия две поредни поражения тим на Берое.

ЕТЪР – БОТЕВ ВРАЦА 2:1

1:0 Даниел Младенов 7'

2:0 Венцислав Василев 42'

2:1 Валери Божинов 49'

Етър (4-1-4-1): Христо Иванов – Венцислав Василев, Иван Скерлев, Георги Сърмов, Димо Атанасов – Георги Сърмов /к/ (30' - Чавдар Ивайлов) - Даниел Младенов, Никола Колев, Румен Руменов (82' - Иван Петков), Велко Батрович (63' - Иван Стоянов) – Флорент Боджадж

Старши треньор: Красимир Балъков

Ботев Вр (4-2-3-1): Красимир Костов – Андреас Васев (75' - Иван Колев), Венцислав Керчев, Илия Миланов, Мариян Иванов – Георги Вълчев (37' - Валери Домовчийски), Даниел Генов (60' - Костадин Гаджалов) – Юлиан Ненов /к/, Емил Стоев, Петър Атанасов - Валери Божинов

Старши треньор: Сашо Ангелов

Стадион: „Ивайло” (Велико Търново)

Главен съдия: Драгомир Драганов