Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов коментира пред БЛИЦ оставката на шефа на съдиите Петър Петров, както и събитията довели до нея.

Той разкри, че смята да организира среща между министър-председателя на България Бойко Борисов, министъра на младежда и спорта Красен Кралев и собствениците на клубове в България, на която последните да обещаят, че няма да оказват влияние на реферите.

„Ситуацията, която се създаде около него, е породена от натиска, който се създаде върху съдийството и върху него. Много трудно се издържа на такъв натиск. Напрежението от последните кръгове, в които се допуснаха съдийски грешки, се увеличи, а те в България винаги се смятат за нарочни, с което твърдо не съм съгласен”, каза Михайлов. 

„Ние гледаме големите първенства и виждаме, че навсякъде се допускат грешки и то от професионални съдии. Да не говорим за Англия, където съдиите грешат на всеки мач. Но там никой не познава нито президента на футболната федерация, нито шефа на съдиите! Тук е създадено огромно напрежение към съдиите и за това помагат най-вече средствата за масова комуникация и телевизиите”, допълни той.

„Аз не съм човек, който обича да уволнява и да приема оставки! Даже вечерта преди да приема оставката на Петър Петров не съм спал. Вчера реших да приема оставката му. Не беше никак лесно. Все още не съм мислил кой ще го наследи на поста”, заяви още президентът на БФС.

„Петров не беше зависим! Той беше първият шеф на съдиите, който беше на заплата при мен, точно за да бъде опазен от всякакви заплахи или предложения за благини, които да приеме или да не приеме. Говорил съм с премиера и с министъра на спорта и ще провокирам обща среща с шефовете на клубовете, на която те трябва да обещаят, че няма да оказват влияние. Ако те не дадат такова обещание, всеки сигнал при обаждане към които и да е съдия ще бъде даден на прокуратурата! Проблемът е, че на мен нито един съдия не ми се е обаждал през живота ми. Самите съдии трябва да се усетят, ако бъркат нарочно или в полза на някой отбор!”, категоричен е Михайлов.