Бившият полузащитник на Левски Роман Прохазка даде пространно интервю пред plzensky.denik.cz, в което говори за бързата си аклиматизация към Виктория Пилзен.

През лятото словакът се раздели със „сините”, след като договорът му изтече, а преговорите за нов с клубното ръководство удариха на камък. Феновете на Левски изпратиха топло 29-годишния играч, който успя да сбъдне мечтата си чешкия гранд и осъществи пробив в групите на Шампионската лига.

Тъй като днес в Дивизия B от Лигата на нациите имаше сблъсък именно между Словакия и Чехия, Прохазка беше търсен събеседник. Неговата прогноза за успех 2:0 за словаците не се сбъдна, понеже те отстъпиха у дома с 1:2.

Един от въпросите към него беше свързан с това защо опитен играч като него има едва 3 мача за родината си. „Последният от тях беше преди много време – 6 или 7 години. Пазя добри спомени. Играх срещу Австрия, Полша и Холандия”, разказа Прохазка.

„Предпочитам да си спомням мача срещу Холандия, където играх цяло полувреме срещу купища звезди, предвождани от Ариен Робен.”

„Защо не са ме викали по-често? Напуснах Спартак Търнава, за да заиграя в Левски, а така останах встрани от вниманието. Левски не играеше редовно в евротурнирите. Аз обаче не съм ядосан на никого, все още гледам мачовете на националния тим и го подкрепям.”

„Дали трансферът във Виктория Пилзен ще ми помогне? Тая подобни надежди, но нека погледнем реално на нещата: на моята позиция в центъра на терена в словашкия национален тим има играчи със страхотни качества. Така че ще ми бъде много трудно. Ако повиквателна все пак се появи, ще се радвам. Ако не – няма проблем. Животът продължава.”

„В Пилзен не съм имал никакви проблеми още от самото начало. Чувствам се добре тук, момчетата в съблекалнята са готини. Езиковата бариера на практика е нулева, което е голям плюс. Не беше толкова трудно да се впиша. Не виждам никакви разлики, живея си все едно съм в Словакия. Да се търсят разликите между Чехия и Словакия е трудно и го считам за ненужно”, заключи Прохазка.

"Семейството ми се чувства щастливо тук. Преди това живяхме в София - голям 2-милионен град, с много трафик, шум, не много по моя вкус. Пилзен е на противоположния полюс. Имаме си всичко тук."

"Пилзен винаги се бори за трофеи, а това беше нещо, на което разчитах, преди да дойда тук. Знам на какво сме способни предвид футболистите, с които разполагаме. Знам, че ще ми е трудно да се наложа и не съм изненадан. Това е предизвикателство, с което съм се заел", добави още Прохазка.