БФС планира построяването на бази в Пловдив, Варна и Бургас. Това разкри пред NOVA заместник-изпълнителният директор Павел Колев. От централата вече са направили проучване на терени, на които могат да бъдат изградени още няколко тренировъчни комплекса, които да се доближават като ниво до базата на националния отбор в Бояна. Един от вариантите, по които вече се работи е проект в Перник. Плановете на БФС са базите да бъдат с по-малък мащаб и да се използват от различните национални гарнитури за регионално развитие на най-големите таланти.

 

„Със сигурност още няколко такива бази са необходими. В големи градове Пловдив, Варна, Бургас. Подобна централизирана подготовка на регионален принцип въведе Германия през 2000 година и виждате сега какви са резултатите - немският футбол е на изключително високо ниво и неслучайно са световен шампион и то не само при мъжете. Това са големи инфраструктурни проекти, които със сигурност изискват доста повече подготовка, доста повече документална работа“, заяви Колев.

 

На изминалия Изпълком е била обсъдена идеята от новия сезон да бъде въведена банкова гаранция в Първа лига, но клубовете са отказали.

 

„Големият проблем е това, че клубовете са получили лиценз не е гаранция, че в някой момент от сезона няма да закъсат финансово. Имахме такива казуси и през последните години и затова се появиха доста въпроси за банкови гаранции, но самите клубове са категорично против подобно нещо, защото смятат, че е излишно да затварят едни пари под формата на гаранции в банка, а и много от тях сигурно не могат да си го позволят в тези времена“, допълни още Павел Колев.