Дунав се завърна в елита на България през 2016 година, а с това възкръсна и футболът в града, и започна да мечтае за паметни мачове. На футболната карта се завърна и едно по-особено съперничество – „драконите“ подновиха дуелите си с Берое, които липсваха дълго на феновете.

Мнозина от по-старите фенове свързват Дунав със златния период за беройци от сезон 1985/86.

Името на един от участниците в онзи момент за Берое веднага изплува в съзнанието – Васил Драголов.

А драматичната история се развива пет кръга преди края на шампионата през 1985/86. Заралии приемат последния Дунав, а едва ли някой си мисли, че двубоят може да завърши по по-различен начин, освен с успех за старозагорци. Мачът се оказва по-труден, но все пак гол на Васил Драголов носи успеха, за да може Берое да запази върха пред Тракия, а по-късно да се окичи и със златните медали.

Връщайки се към днешни дни, съперничеството няма значение за битката за титлата, но продължава да е все така вълнуващо.

До момента Берое и Дунав са мерили сили 43 пъти. Балансът на заралии е положителен – 17 победи спрямо 13 поражения. Ремитата са 13.

Друг любопитен момент е, че след завръщането на „драконите“ в елита, 4 от петте мача между двата тима са завършили наравно, а в другата Берое печели.

В предстоящия мач Дунав ще търси не само първа победа над старозагорци след завръщането си, но и прекъсване на негативна серия. Момчетата на Людмил Киров забравиха как се взимат победи далеч от дома най-вече през редовния сезон. Последният случай, в който русенци се поздравиха с успех като гост датира от 28 април 2018 година, когато Септември е подчинен.

Оттам насетне последваха 11 визити, е които Дунав записа едно равенство и 10 поражения.

А ето и какви са новините в двата отбора преди техния мач в неделя от 18 часа, двубой, който може да гледате по DIEMA SPORT: