Името Тодор Барзов говори достатъчно на всеки фен на Левски. Няма човек, който би дръзнал да види бившия национал като нещо по-различно от „синя” легенда. И това прави още по-любопитна онази дузпа, с която внукът на легендата – Георги Йомов удави в мъка толкова много привърженици на Левски.

Йомов е юноша на „сините”, но в даден момент решава, че ще поеме по свой път. Във финала за Купата на България през 2018-а той реализира решителната 5-а дузпа за „белите” и им донесе трофея, докато същевременно удължи дългата поредица на Левски без трофей.

„От малък съм навън с топката. Нямаше накъде да тръгнат нещата, освен да започна да тренирам. Като малък баща ми ме заведе на „Герена” и оттам започна всичко”, коментира 21-годишният Йомов.

„Не, никога не ми е казвал, че е трудно. Дядо винаги ме е насърчавал, защото футболът изглежда трудна работа, но е много сладка, защото ти доставя голямо удоволствие. Никога не се е опитвал да ме спира. Единственото, което ме тревожеше като малък, беше това, че на мен ще се гледа с друго око, защото той е легенда на Левски”, разказа още софиянецът.

„Пазехме се от това, че ще започне да се говори, че отивам на „Герена” с връзки. Баща ми беше много против. Не исках да се говори, че съм връзкар.”

Барзов е дал простичък съвет на младия футболист в самото начало. „Казах му, че футболът е колективна игра, в която обаче трябва да се бориш, да си намериш мястото. Толкова е просто.”

„Ако не се бориш за нещо, което искаш, нищо няма да стане. Работата ти е загубена”, добави Йомов. „Не приемам много съвети по принцип, дори и от дядо. Гледам да играя и да правя нещата, в които съм най-добър. Засега ми се получава. Сега нормалните съвети и заръки на треньора ги приемам. Просто изключвам страничните хора. Когато топката ми дойде в краката, знам какво да правя”, със самочувствие каза Йомов.

Изпълнението на онази дузпа до голяма степен доказа думите му. Барзов си спомня добре този миг и има причина за това.

„Бях вкъщи при дузпата. Не обичам да ходя на такива мачове на стадиона, защото там всички разбират от футбол. Аз не разбирам и си останах в къщи. Бабата излезе от стаята преди изпълнението.”

„Те се познават в Митрев, който очакваше в другия ъгъл. Той обаче смени и се получиха нещата. Аз се радвам, че той пое тежестта върху себе си и изпълни най-важната дузпа. Аз кой ще подкрепям в неделя? Аз си сядам пред телевизора и си гледам кротичко, има повторения. Ще подкрепям него, но пък ако Левски бият – хубаво. Аз съм си левскар и няма да се променя, но в момента поддържам Георги Йомов”, завърши Барзов.