Бившият футболен съдия Детелин Баялцалиев сега е в ролята на преводач на Делио Роси в Левски. В баража срещу Черно море Балцалиев беше изгонен от съдията Георги Кабаков. Баялцалиев сподели своята гледна точка около случая, след който бе наказан. Той разкри и дали настройва умишлено треньорите и играчите в Левски против своите бивши колеги реферите.

„Аз също не съм очаквал, че ще изпадна в такава ситуация. Всичко се случва, всичко е възможно. Аз смятам, че нямаше сериозна причина за моето изгонване.Приех случващото се. Всъщност, тръгнах да спирам треньорите, които скочиха при едно решение, според мен неправилно на съдията. Не бе показан жълт картон за нарушение срещу Паулиньо, който в този мач беше непрекъснато на земята. Показах с жест, че трябва да бъде показан жълт картон. В крайна сметка имам претенци да разбирам, толкова години съм бил в съдийството. Толкова години съм обучавал съдиите, включително главния съдия на този мач.”

„По записите е добре да се види какво правя аз. Отивам да прибирам треньора. Той напусна техническата зона, а аз винаги се опитвам да помагам на колегите съдии. Когато тръгнах към скамейката обратно, до мен се приближи четвъртият съдия и тогава аз му казах, че главният рефер трябва да спре да се подиграва с Левски. От щаба на Левски има многократно недоволство от действията на Георги Кабаков. Аз няма да коментирам. Има такава настройка срещу него. Аз винаги съм се опитвал да им обясня, че той е най-добрият съдия в България, както и според мен. Но моята реплика беше такава. Ако е написано в доклада нещо друго, значи не е вярно.”

„Това, че съм бивш съдия и бивш главен инструктор на съдиите в България, участвал съм като инструктор на Европейско първенство с назначение от УЕФА, означава, че съм човек, който разбира от съдийство. В Левски не един или два пъти - от президента до играчи, неведнъж са се допитвали до мен за мнението ми във връзка с различни ситуации. Това ми е приятно, защото е доказателство като човек от съдийството. От друга страна ми е малко трудно, не толкова заради Левски, а заради самото съдийство. Старая се да потискам всякакви емоции. Невинаги е възможно, но в никакъв случай не съм тръгнал против съдиите или пък да ги обиждам.”

„Футболистите схващат тънкостите, като им ги обясниш, но невинаги искат да научат проблема. Много футболисти и треньори не знаят тънкостите. Дори с Делио Роси сме водили спор по отношение на засадата. Истината е малко по-различна от тяхното мнение.”

„Чух за слух, че настройвам треньорите на Левски срещу съдиите. Чух го от един съдия. Това много ме натъжи, защото е точно обратното. Много малко хора в съдийството са се опитвали да правят интриги с моето име. Напротив, много пъти защитавам съдиите. Навличам си дори негативни реакции от сорта: „Ето, твоя приятел какво свири.”

„Комуникацията в Левски се подобри, работим с Тошко Симов заедно. С Тошко много добре се стиковахме, той превежда на български, аз на английски. Паулиньо разбира малко руски, на него – индивидуално на руски превеждам.”

„Преди малко говорих с Делио Роси, организират се някои контроли. Програмата се прави заедно с него, във връзка сме. Той е в дома си в Рим. Почива си и работи по селекцията едновременно с това. Работата продължава”, сподели Детелин Баялцалиев.