Левият бек на Левски Афонсо Фигейредо направи своя официален дебют с екипа на „сините“. Той записа 90 минути в мача срещу Черно море. Бранителят даде любопитно интервю за Дарик радио два дни преди срещата с Етър на стадион „Георги Аспарухов“:

-Мисля, че в бъдеще нещата в Левски ще стават все по-добри. Имаме много добра група и колектив. В състава има много качество и смятам, че ще бъдем по-силни в плейофите и в срещите за Купата на България. Имаме сили не само да сме сред първите, но и да бъдем шампиони.

-Какво мислиш за първия си мач със синята фланелка срещу Черно море във Варна?

-Беше добре. Всички искахме да завоюваме победата, защото този успех беше много важен, трябваха ни трите точки. Не бях играл известно време и това си личеше. Бях щастлив да съм на терена, защото дойдох тук, за да играя. Искам да се върна в ритъм, а това става с мачовете. Мисля, че беше добре. Направих добър мач, но знам, че може да е по-добре. Това ще стане с времето и с участията.

-Какво е мнението ти за другия играч на твоята позиция Иван Горанов?

-Мисля, че е футболист с качества, каквито са и останалите ни футболисти. Смятам, че битката за място е много важна и полезна за един отбор.

-Как ти се струват шансовете на Левски в първенството и за Купата на България?

-В момента мислим за следващите мачове от първенството, а после влизаме във фазата на плейофите. Нашата цел е ясна, трябва да печелим всичките си мачове. В клуб като Левски целта е да си шампион и ще направим всичко, което е по силите ни. За Купата ни чакат два трудни мача срещу ЦСКА – София. Това е един различен съперник, но целта пред клуба е ясна. Ние искаме да спечелим Купата. Ние искаме да спечелим всичко, дано успеем да вземем поне едно отличие.

-Какво мислиш за нивото в България, все пак имаш някакъв опит?

-Не мога да правя някакви обобщения, защото засега съм изиграл само един мач. Естествено е, че нивото тук е по-ниско от френското първенство, откъдето идвам. Тук футболистите са много агресивни, но ми харесва стилът на игра и мисля, че мога да се адаптирам бързо и лесно. Естествено е, че нивото тук е по-слабо от това във Франция.

-Усещаш ли атмосферата в клуба, имаш ли вече приятели? Събрахте се група от играчи, които говорите португалски...

-Имаме добър колектив, а и всички хора в клуба ни приеха много добре. Много лесно се разбираме всички. Испанци, българи, няма проблем, а и аз говоря френски и се разбирам и с французите в Левски. Това много улесни моята адаптация в отбора, групата е много обединена, както вече казах.

-Как вървят нещата с треньора Делио Роси?

-Все още асимилирам неговите идеи. Той е италиански треньор и е доста по-различен от треньора, който аз имах във Франция. Той е друг тип треньор, има своите идеи. Винаги трябва известно време, за да свикнеш с изискванията, които има треньорът. С времето ще знам всички изисквания към мен и ще ги изпълнявам на терена.

Афонсо Фигейредо

източник: LAP.bg, Ивайло Борисов

-Кой е най-добрият футболист в Левски?

-Трудно ми е да кажа. Смятам, че най-добрият футболист винаги е екипът. Трябва всички да бъдем силни.

-Кой е твоят любим отбор в Португалия?

-В Португалия съм от Спортинг Лисабон.

-Искаш ли някой ден отново да се върнеш в родния си тим?

-Да, това е моята мечта. Сега ще играем срещу Етър, а техният треньор е Балъков, който е бивш играч на Спортинг. Спомням си колко е уважаван той. Аз работя за това, един ден да се върна в Спортинг.

-Знаеш, че Балъков е легенда на Спортинг?

-Знам от моя баща за него. Той също е левичар, както и аз. Мисля да говоря с него в неделя, след като мине мачът и да се запознаем, защото той е идол за феновете на Спортинг.

-Хареса ли ти София?

-Да, но досега беше студено. Със снега ми беше малко трудно. Сега вече смятам, че ще се адаптирам бързо към клуба и града.

-Твоят договор е за шест месеца, искаш ли да останеш в Левски и след това?

-Точно така. Кой знае? Не мога да отговоря да или не. Тези неща зависят и от клубовете. В момента искам да играя и да се чувствам щастлив, а след края на сезона ще разберем дали ще продължа тук или не.