„Ако имате шанс, бихте ли купили Меси или Роналдо и кой от тях първо?“. Това бе запитан от петокласник изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев по време на открития урок, който той изнесе на патронния празник на ОУ "Ив.С.Тургенев" в Разград.

Петричев преподава на 5 „А“ и 5 „Б“ клас по български език, темата на урока му бе „Любовта към българския език и удоволствието да говорим на него“, последните 15 минути от часа обаче той остави за футболни теми.

В началото на часа Петричев, който е завършил „Български език и история“, коментира с петокласниците колко е важно да знаеш добре родния си език, за да изразяваш емоциите си на него, препоръча им да четат повече книги и да използват 4 вместо „ч“ и 6 вместо „ш“ само в чатовете, но когато е необходимо, да знаят и прилагат книжовните норми. Тема на часа бе и използването на чуждици и заемки в български език, децата и футболния шеф говориха и за красотата и мелодичността на езика ни. Петричев бе подготвил и награди за верни отговори на въпроси като: кой е най-популярният език в света, какъв е произходът на думата „азбука“ и други. Отличилите се деца получиха шалчета и комплект моливи с логото на Лудогорец.

В минутите за футбол децата имаха безброй въпроси за Лудогорец, всеки поне по 4-5 питания. На какви езици се говори в съблекалнята, трудно ли е на чуждестранните футболисти да научат български език, как Петричев е станал директор на футболен клуб, не иска ли отново да е учител или журналист – питаха малчуганите. Шефът в Лудогорец отговори с усмивка на въпроса „Ако имате шанс, бихте ли купили Меси или Роналдо и кой от тях първо?“, като обеща на питащия петокласник, че ако той намери квартири в Разград на световните звезди, клубът ще ги купи. Друго от момчетата като истински спортен журналист попита какви са плановете на клуба за следващия трансферен прозорец – „да вземем много добри футболисти,които да ни помогнат да станем шампиони, обаче ние понеже си имаме такива, може и никого да не вземем“ – отвърна Петричев. Пред децата той призна, че любимата му победа на Лудогорец е над Цървена звезда в Белград.

В края на часа той раздаде много автографи и обеща следващия път да дойде при учениците с някой от футболистите, когото децата да изпитат по български език.

От училищната управа Петричев, който е член на Обществения съвет на ОУ "Ив.С.Тургенев", получи статуетка и грамота за смелостта да приеме предизвикателството да бъде учител на децата от Разград.

Преди него същото предизвикателство приеха и местни журналисти, а на патронния празник имаше още едно събитие, свързано със спортната тема – майсторът на спорта Иво Владимиров изнесе шахматен сеанс срещу 15 ученици от училището едновременно.