Станислав Тодоров от Шумен стана за трети път съдия номер 1 на България в анкетата на Асоциацията на българските футболни арбитри, като изборът му е доста изненадващ на фона на дългото лечение на контузия е не особено големия брой тежки мачове, които получи.

Негови подгласници останаха Ивайло Стоянов от Петрич и Николай Йорданов от София. Изненадващо ги нямаше в топ 3 първите двама в родната ранглиста: Никола Попов и Георги Кабаков, който се забърка в скандал на мача ЦСКА-София- Лудогорец за Купата на България и вероятно ще бъде наказан.

Тази година нямаше награда и за най-перспективен ръководещ съдия, а 10-ата юбилейна анкета днес започна с минута мълчание в памет на починалите бивши съдии Стефан Орманджиев, Богдан Дочев и Димитър Джавков.

Преди церемонията председателят на Асоциацията Антон Генов обяви, че е подписан нов и далеч по-изгоден договор с М-Тел, както и спонсорски с Болкън Холидейс, които раздадоха и доста ваучери за почивки на победителите в различните категории. Компанията също така осигурява и два лагера на елитните съдии за подготовка: един в Банско през зимата и един през лятото в Слънчев бряг.

По традиция всички бяха наградени с плакети и предметни награди, а победителят с голям воински меч, връчен му от министъра на спорта Красен Кралев.

Асоциацията взе решение да отдели 2000 лева в помощ на младия футболист от школата Царско село (София) Кристиан Илиев, който се бори с тежко заболяване.

Всички победители в Анкетите на Асоциацията на българските съдии:
Съдия номер 1 на 2017-а година: Станислав Тодоров, подгласници: Ивайло Стоянов, Николай Йорданов
най-добър асистент-съдия: Мартин Маргаритов; подгласници: Иво Колев, Мартин Димитров
най-добра съдийска при жените: Християна Гутева
най-добра асистент-съдийка: Екатерина Маринова
най-проспериращ асистент-съдия: Мирослав Иванов, подгласници: Димитър Русев, Йордан Петров
най-добър съдия по плажен футбол: Владимир Ташков
най-добър съдия по футзал: Борислав Колев
Награда за проявено мъжество и характер: Мария-Йоанна Василева (за спасен живот на дете по време на мач на стадион Академик)
Награда за край на кариерата: Таско Тасков, Николай Стайков, Николай Георгиев, Николай Христов, Светослав Динев
Награда за цялостен принос към съдийството: Георги Кабаков (старши), Величко Цончев, Тодор Колев
Награда за медийно отразяване: вестник Меридиан Мач с главен редактор Ангел Кишин