Рядко срещана в България птица е кацнала в събота на стадион „Лудогорец Арена“ по време на мача Лудогорец – Локомотив Горна Оряховица (4:0). Това стана ясно ден след инцидента.

Несръчното приземяване на пъстроцветната птица било видяно по телевизията от представители на неправителствена организация, занимаваща се със спасяване на пострадали животни, те предположили, че има здравословен проблем и потърсили връзка с ветеринар от Разград. Д-р Марина Горбанова се отзовала и в неделя издирила черногушия гмуркач, който още се намирал в района на стадиона. Хванала го с помощта на служители на „Лудогорец Арена“ и минувачи, след което го изпратила в Спасителния център на организация „Дивите животни“.

Птицата прелетя откъм трибуна „Моци“ в посока сектора за гости в последната минута на първото полувреме на мача в събота. Падна недалеч от вратата, пазена от стража на Локомотив Николай Банков, и не успя нито да излети, нито да се изправи на крака сама. Вратарят опита да я изнесе от терена, докато останалите футболисти бяха в другата част на игралното поле, но птицата се съпротивляваше и  посегна на няколко пъти да го клъвне с дългия си клюн. След последния съдийски сигнал за полувремето към птицата се доближи и нападателят на Лудогорец Клаудиу Кешеру. Към него черногушият гмуркач не бе агресивен и му позволи да го помилва, след което служител на стадиона с помощта на сигнално елече изнесе птицата и я остави на тревата над сектор „А“.

Черногушият гмуркач се среща рядко в България, обитава предимно райони в близост до водни басейни. Птицата е паднала от слабост, предполага се, че е анемична или опаразитена, няма нищо счупено, но са разранени ноктите на краката й.

От феновете на Лудогорец новият посетител на стадиона бе приет радушно, „вървим си с късмета“ – коментираха запалянковците, имайки предвид, че както птицата е уникална за нашите ширини, така е уникален и проектът „Лудогорец“.