Цяла седмица актуалната тема около Левски беше „Черния списък“. Определиха ненужните и ги оставиха в София. Чудесен ход! На „Герена“ нямат нужда от бройка, а трябва качество и сплотяване на колектива, който скрибуцаше в края на 2018 година. Треньорът остана доволен, но очакваше и малко свежа кръв. Специалистът беше определил кръвната група – българи!

Ситуацията при „сините“ обаче е сложна. Клубът дължи пари. Има и срок, в който да ги плати, за да не стане за смях и да бъде без лиценз за европейските турнири за сефте в своята история. Казано по-просто средствата са кът. Управата трябва да се съобрази със ситуацията, но ето, че се появи „конкретната новина“, че Левски ще пробва двама на лагера в Кипър. Единият е норвежец, а другият французин. Казано по друг начин, единият вероятно е рус и висок, а другият по-дребен, но сигурно и малко по-мургав. На този етап това се знае за въпросните играчи, които чакат самолета за Острова на Афродита.

Левски не е пробна! Къде спаха на „Герена“, че не намериха нито един играч, който да е проверен, а ще взимат такива, които тепърва ще гледат в тренировъчните сесии? Следва още един логичен въпрос, що за футболисти са готови да направят проби през зимната пауза? Тази практика не е за клуб като Левски. Колкото и да са занижени критериите през последните години, идва малко прекалено.

Прилича на студена война. От едната страна е треньорът Славиша Стоянович, който е публична тайна, че иска българи, а от другата клубната управа пристрастена към привличането на легионери. Пробваха със скъпи, сега като парите свършиха, ще се опитват да ги набавят чрез проби. Резултатът от всичко това е, че на „Герена“ френският език спокойно може да стане официален. Нека раздадат на юношите в школата по един френски буквар, че да са готови за заветния ден, когато ще ги „качат“ при мъжете. Все пак в съблекалнята с български ще бъде бавна адаптацията.

Нищо лично против момчетата от страната световен шампион и пробите на футболисти. Най-добрият привличан чрез проби е Седрик Бардон, но той е задължителното изключение от правилото. Левски не трябва да пробва, а да е подготвен. Явно „сините“ започнаха зимния семестър без написано домашно. На „Герена“ редовно пробват нещо. Пробват дали ще стане с даден собственик, ако не стане опитват със следващия... Това не е като да си избереш яке или подходящи обувки за сезона, но това е съвсем друга тема.

Всички, които се интересуват от футбол в България, знаят че Стоянович иска играчи запознати с обстановката. Най-много му допадат Мартин Райнов и Кристиян Димитров, но те излизат скъпи за Левски. Треньорът иска лидери, но Божинов и Бандаловски, които са такива не се нравят на управата и нейните футболни съветници. Двамата биха дошли за „жълти стотинки“, а треньорът не отрече, че ги харесва на своята пресконференция. Всички налични българи се оказаха сложни за Левски и при това положение опряха до футболисти, които ще идват на проби. Ако Стоянович не хареса Норвежеца и Французина, клубът ще загуби време и скромна сума пари за самолетни билети и нощувки. Дреболия с оглед всичките драми около „сините“ в последно време.

Не е лошо на „Герена“ да осветлят обществеността какви са техните намерения. За какво ще се бори Левски през втората част на сезона? Как смятат да покрият финансовия дефицит, който е очевиден? Имат ли обща визия треньорът и шефовете му? Стоянович иска ли да си ходи или ще се концентрира САМО върху Левски? Когато си начело на клуб от този калибър оферти от Литва, Латвия или Естония не изглеждат сериозни...

Не е лошо на „Герена“ вместо да пробват да се опитат да развият наличния потенциал, който не е никак лош. Към днешна дата единственият капитал на клуба са футболистите. Естествено без да смятаме непреходния фактор, а именно синята публика, която едва ли може да си обясни, защо в Левски отново са орел, рак и щука...