Той е човекът, който стои зад подготовката на Боян Йоргачевич, Божидар Митрев и голямата надежда на Левски Николай Кръстев. Той е човекът, който носи отговорност за представянето на вратарската позиция на един от най-големите отбори в Бъглария. Той е треньорът на вратарите на "Герена" Валентин Захариев – човек с ясна позиция и виждане за футбола. Човек, работил с най-добрите на този пост в България.

В специално интервю пред GONG.BG, Захариев разкри какво е настроението в съблекалнята в този труден за Левски момент, как и къде е открил Николай Кръстев, който едва 20-годишен се превърна в звезда и то в един от най-важните мачове през сезона. Какви са отношенията между играчите извън терена и какво е бъдещето на "сините".

- Работите в един от най-големите клубове в България. Какво е да носиш отговорност за представянето на една от най-важните позиции, а именно вратарската?

- Това, че работя в най-великия клуб в България е една отговорност и задължение. А за да си свърша аз работата както трябва, трябва да бъда честен, обективен и трудолюбив. Да гледам хората, с които работя, в очите. Да съм авторитет за тях и да ме слушат и да покажат най-доброто на което са способни.

- А слушат ли ви всъщност или налагат мнението си?

- Аз съм с дългогодишен опит. От 2000 година се занимавам с вратарите. Работил съм с вратари с различни характери и смятам, че за годините съм се развил и мога да познавам хората като личностни качества, така че да ги обединявам, а не да ги разделям и всеки да дърпа в различна посока. 

- Еднакъв подход ли имате към тримата вратари или работите с всеки индивидуално спрямо силните и слабите му страни?

- Работя с всеки според неговите нужди. По-опитните вратари имат нужда да поддържат някаква спортна форма. Докато по-младите още не са изградени и там трябва действително върху много неща да се работи, за да се усъвършенстват и да станат добри вратари, такива каквито искаме да бъдат.

- Николай Кръстев успя да привлече вниманието с представянето си, особено след дербито с ЦСКА. Трудно ли е да се работи с толкова млад и неопитен футболист? 

- Николай Кръстев е израснал в нашата детско-юношеска школа. Тук е от 2008 година. Той от най-малката възраст досега, върви точно стъпка по стъпка. Правилно и леко нагоре. При него няма колебания. Няма големи амплитуди между много силно и много слабо представяне. Той е трудолюбив и изключително възпитан и сериозен. За мен е удоволствие, че имам щастието да работя с него и аз му имам пълно доверие.

- Кое е най-важното във вратарската професия и върху какво наблягате. По-скоро психиката или спортно-техническите качества?

- При вратарите е по-различно, отколкото при другите постове, защото отговорността е много голяма. Като сбъркаш на вратата няма кой да покрие твоята грешка. Затова вратарят трябва винаги да бъде със самочувствие и да е уверен. Тези психически качества са много важни. За мен вратарят винаги трябва психически да е силен, както са моите вратари. Смятам, че го показват с изявите си досега на терена.

- След всичко случващо се с ръководството на Левски какво е настроението в съблекалнята?

- Треньорският щаб прави всичко възможно тези неща да не се усещат, защото така или иначе футболистите са с договори. Те са професионалисти и трябва да си вършат работата. Те не могат да избират кой да е собственик, треньор и т.н. Смятам, че в това отношение обстановката е спокойна, приятелска и съвсем нормална за работа, в голям клуб, какъвто е Левски.

- Вече излязоха много прогнози за бъдещето на Кръстев. Вие смятате ли, че Левски може да бъде спокоен за вратарския пост през следващите няколко години?

- Ще ви споделя една тайна. През 2008 г., когато Николай Кръстев започна да тренира в Левски, го доведох лично аз. Тупкаше една баскетболна топка на една площадка в кв. "Дървеница". Казах му: "Ако искаш да станеш вратар, заповядай утре на "Герена". Може би щеше да е голям баскетболист  днес, но дойде момчето. Аз тогава работех с деца. Записах го при треньора Кирил Кирилов, защото се плащат такси и трябва да има отбор. Не можем да си правим индивидуални тренировки. Още тогава съм видял нещо, което явно не са видели други. Пак казвам, той има нашето доверие напълно.

- Той ще може ли да понесе тази тежест? Да си вратар на Левски е нещо много отговорно.

- Дотук беше по-лесната част от неговата кариера, защото той достигна прекалено бързо до този момент. Аз знам как плавно върви, но за хората, които не го познаваха, той за един ден на практика стана звезда, въпреки че не е звезда. Ние двамата с него знаем още колко трябва да работим, за да бъде на нивото, на което той има качества да бъде. Няма вратар в България, който да може да се доближава до неговите физически качества. 

- Какви са отноешнията между тримата вратари? Помагат ли си взаимно или се усеща конкуренция помежду им?

- При мен няма как да има някой, който да дърпа чергата към себе си. Намирам начин да работя индивидуално с всеки и да ги направя един колектив. Те са приятели. На мача с ЦСКА това се видя безкрайно добре. Когато в края единият слиза от трибуните, за да отиде при другия на терена. Това е истинското лице на вратарите в Левски и на техните отношения. В момента на Божидар Митрев при всички случаи не му е приятно, че го взех от Молдова, където взима много пари, но човекът наистина искаше да помогне, защото е доказан левскар. Вместо да си купи жилище за тези пари, които изпуска, дойде да помогне на отбора в този тежък момент. И подкрепи Николай така, както едва ли има човек, който би го направил. Йоргачевич досега беше лидерът, сърцето на отбора. Иска следващият, който ще го замести да е Николай Кръстев и му желае от все сърце успех.

- Влияе ли това, че има чужденец в екипа? Има ли някаква бариера?

- Аз не приемам Боян за чужденец. Когато имахме нужда да привлечем вратар, понеже в България не виждах подходящ вратар за този пост. Йоргачевич го взехме без да е играл и един мач цяла година. Но аз го взех на проби при -15 градуса и сняг 40 см. Той се съблече по къс ръкав и се хвърляше така, сякаш от тази тренировка му зависи животът. Това ми направи впечатление и без да съм напълно убеден в качествата му, защото видях, че характерът му е такъв, че може да се разчита на този човек.

- Бързо ли се приспособи Божидар Митрев след като се върна от Молдова?

- Божидар си е по-вкъщи, отколкото сме всички ние тук. Знаете, че преди години той също беше любимец на "синята" публика. За него няма нищо чуждо. Той си е вкъщи. Аз работих 3 години с него и знам как работи и как професионално гледа на своите задължения.

- Левски има нов наставник. Разминават ли се вижданията ви за провеждането на тренировките и подхода към играчите? 

- С г-н Митов сме работили много пъти заедно. Много добре си знаем, кой какво трябва да прави. Относно подготовката на вратарите, отговорността е изцяло моя. Когато се решава кой да играе – сядаме и казваме плюсовете и минусите на въпросния играч. И решаваме. Старши-треньорът е човекът, който решава, а аз давам насока. По време на „Синята приказка на Левски” със Станимир Стоилов, който ме покани тук, работехме отлично. Има ли сме различия само в един мач - кой да пази срещу Вердер Бремен (б.р. Левски – Вердер 0:3, 31 октомври 2006 г.). Моето мнение беше, че в този мач Ники Михайлов психически няма да издържи защото допусна един лек гол преди това и виждах, че няма самочувствието. Моята идея беше в този мач да играе Митрев. И той игра, но през втората част. За Николай много съжалявам, защото трябваше да го спасим този отличен вратар. Неговото реноме сред "синята" общност вече е съвсем друга. Упрекват ме, че съм бил страхлив и не съм взимал решения, но когато Георги Иванов ме покани, първото нещо, което направих е да сложа на вратата юноша на Левски – Сашко Любенов, страхотен вратар.

- С кой играч, на когото сте бил наставник, най-много се гордеете?

- Тук ми е много трудно да отговоря. Работил съм през 2002 година със Здравко Здравков, който се завърна от контузия и стана отново национал. Игра при равенство с Германия и победи над Белгия и Хърватия, в които не допусна гол. Направи проби в Арсенал. Феноменален вратар. Георги Петков също – една много голяма класа. Работих с Райс М'Боли, който два пъти стана най-добър вратар на България. Младите вратари излезли от школата също са невероятни. Докато аз съм треньор на вратарите в Левски и се чува думата ми, вратар чужденец тук няма да има. А ще бъде от ДЮШ. Йоргачевич ми даде време, да мога да изградя нещо. И да бях пуснал преди две-три години някой, досега нямаше да е тук. Преди нямаше чужденци в Бъглария и футболът беше по-добър. Левски не трябва да подражава на Лудогорец, а трябва да има добри българи. 

- Като говорим за чужденци, кой е най-добрият вратар в Европа в момента според вас?

- И в Европа най-опитните са най-добрите. Безспорно Буфон и Нойер. Трудно е да се каже кой е по-добър. От младите вратари - Тибо Куртоа.