Бранителят на Левски Давид Яблонски изрази мнение, че е реално да се говори за обрат в шампионата. Чехът бе избран за Играч на 23-ия кръг, след като се открои със съществен принос при последния успех на „сините“. Яблонски събра 9 гласа от общо 20 гласували в анкетата на Пресклуб България треньори. Втори остана футболистът на Ботев Фернандо Виана (5), а трети се нареди на Дино Мартинович (Локомотив Пловдив).

Припомняме, че Левски заема второто място в класирането с 48 точки. Лудогорец е първи с 60. 

„Искам да благодаря, чувствам се добре, че победихме и че направихме обрат. Предходните три срещи не ни се получиха, не успяхме да ги спечелим затова се радвам много, че помогнах за тази победа и за обрата. Оценявам тази награда и съм щастлив, че я получих“, започна Яблонски.

„Почувствах важността на този мач. С момчетата си говорихме, че това е голямо дерби и трябва да победим в него. София ми харесва като град. И се чувствам страхотно“, продължи бранителят.

„Защитник съм, но при тези статични ситуации е нормално да играя напред. Топката с е върна в наказателното поле, успях да играя с нея, а след това вратарят ме фаулира. Щастлив съм, че тази интервенция помогна за изравнителния гол. При втория гол - също статично положение. Топката дойде някъде между пеналта и вратарското поле. Там бяхме двама от нашия отбор, като останахме сами. Играчите на ЦСКА не ни пазеха. Успях буквално да лизна топката с глава и тя влезе в мрежата“.

„Наистина започнахме полусезона с трима в защита, в Чехия съм играл така. Но сега новият треньор върна старата схема с четирима в обрана. Като цяло за мен не е проблем да играя при нито една схема. Мисля, че така е и за останалите в тима“.

„Доста добре ще се отрази тази победа. Вярваме си повече и ще си вярваме повече на терена. Отразява се положително. След като предходните мачове не се получиха добре, сега победихме. Сега има повече спокойствие в съблекалнята, а това ще ни помогне занапред“, добави Яблонски.

„Реално е да се говори за някакъв обрат в шампионата донякъде. Зависи, когато се раздели таблицата на две половини. Ще срещнем Лудогорец още два пъти, искаме титлата. Какво ще се случи накрая, ще покаже времето“.

„Не е решен случаят засега. Все още се решава. Съсредоточен съм върху футбола и играта си. Замесените чакаме крайно решение“, обясни за скандала с черно тото в родината му Яблонски. 

„Мисля, че тук първенството има качество, има класа. Някои от отборите по-ниско в таблицата не са толкова силни, но като цяло лигата е качествена и всички мачове са достатъчно трудни“.

„Треньорът дойде два дни преди мача. Той ни каза само, че трябва да сме готови за битка и с повече сърце да опитаме да спечелим. Тактически тренировки има. Всеки се бори за мястото си. Всичко е нормално като процес“, отбеляза чешкият бранител.

„Има промяна донякъде. Чувствам подкрепата от феновете и клуба. Има промяна. В Русия не играех всеки мач, докато тук се радвам, че успявам да съм част от състава във всеки двубой“.

На въпрос защо е предпочел футбола пред хокея, при все, че Чехия е хокейна нация, Яблонски сподели: „Просто повече гледах футбол. Повече ме прихвана този спорт. Отидохме с майка ми на мач, след това повече си играех с топката зад къщата. Радвам се за избора си. Футболът значи за мен повече от хокея“.

„В Чехия също мога да кажа, че лидерите са по-силни. Всеки клуб си има силни играчи и силни страни. Двете първенства са близки. И тук, и там има доста качествени футболисти“.

„Разбирам се добре с всички в съблекалнята. Не е проблем да си изговорим нещата вътре. Веднъж играх със Сашо (Александър Драгомиров Александров), после с Лукин. Няма значение с кого ще съм двойка“, завърши Давид Яблонски.