Футболът в българската Първа лига е сравнително бавен, но пък пасовете са точни в голямата си част, макар и да са по широчината на игрището. Разликата в класите на отборите се вижда още от самото начало на сезона в броя на ударите по вратите. Това показва месечният анализ на първенствата в първите 31 страни в Европа, както и някои втори дивизии на Международната лаборатория за иследване на футболната игра CIES.

Целта е чрез анализ на представянето на терена на индивидуално и колективно ниво на отбори и играчи да се прецени силата на всяко първенство. Изследването е върху общо 35 национални лиги в цяла Европа, използвайки базата данни, предоставена от компанията InStat. Извадката включва 19 544 мача, които са се провели между 1 септември 2015 г. и 31 август 2017 година.

Анализът се фокусира върху три аспекта: контрол върху топката от отборите, нивото на атакуващия футбол, както и сравнение между силата на съперниците. Принципното заключение е, че най-добрите лиги се отличават преди всичко от равностойността на мачовете, а също така и успешните пасове при по-висока скорост на топката и на движението с топка и без.

По първия показател: контрол върху топката, петте големи европейски лиги се нареждат сред първите седем места. Класирането на шведските (трети) и израелски (4-ти) топ дивизии е изненадващо, като се имат предвид сравнително скромните резултати, получени от техните представители в европейските клубни турнири.

В това отношение българската Първа лига заема доста сериозно място- 14-и с 80 процента успеваемост на пасовете, но се отбелязва, че голяма част от подаванията не са по дължина, а в ширината на терена. На първо място по този показател е Италия, следвана от френската лига 1. Английската Висша лига, където се играе по-директно, бързо и това води до честа смяна на владеенето на топката, е на 6-о място.

Броят на успешните пасове в българското първенство обаче не кореспондира с темпото, тъй като в това отношение нашето първенство е едно от най-бавните. Българската лига се нарежда чак на 31-о място от 45 първенства с коефицент 17.17. Най-бързо и едновременно с това успешно явно се играе в Бундеслигата, а на 2-о място е френската Лига 1, пред италианската Серия А.

Най-резултатното първенство е това на Швейцария, където се вкарват средно по 3,16 гола на мач, а българското е на 23-о място със средно 2,50 гола на мач. 2-о място заема Холандия, а трето: Швеция. Средно в България голове падат на 20:32 минути и нашата първа лига е 20-а по този показател.

Най-равностойното първенство е това на Полша, както и вторите дивизии във Франция, Германия, Испания и Англия, а най-ясно са изразени фаворитите в Хърватия (Динамо Загреб и Риека), както и в Украйна (Шахтьор и Динамо Киев). Тук българското първенство се нарежда също на 20-о място./БТА