Лудогорец, ЦСКА и Левски не стартираха по мечтан начин при откриването на пролетния дял Първа лига. Разградчани започнаха с издънка срещу Верея в мача от 21-ия кръг. Седемкратните шампионие не успяха да победят последния в класирането, който може да е с изцяло обновен състав и все още да търси първата си победа в шампионата, но за сметка това успя да измъкне точка от далеч по-именития си съперник и лидер в класирането.

Вторият в таблицата ЦСКА пък се изправи срещу традиционно коравия Черно море и стъпи накриво край морето. В дебюта на Любо Пенев „червените“ инкасираха поражение и пропуснаха да намалят разликата си с „орлите“.

Левски изигра последен своя мач от 21-ия кръг. След управленския рестарт и поетия нов курс, „сините“ приеха на своя „Георги Аспарухов“ Локомотив Пловдив. Пред 10 000 свои верни фенове обаче, в официалния дебют на треньора Георги Дерменджиев, Валери Божинов и компания взеха само точка. Така вместо да се приближат на пункт зад „армейците“ седмица преди дербито, левскарите оставиха разликата на 3 точки.

Но нека разгледаме хронологично онова, което се случи в 21-ия кръг:

Верея – Лудогорец 0:0

Лудогорец така и не успя да намери верния път и да пробие Верея. Гостите вкараха топката веднъж в мрежата, но попадението не бе зачетено, тъй като страничният рефер бе вдигнал флага си. Старозагорци умело се бранеха, а с основен принос за завоюваната точка бе вратарят им Генадий Ганев. Той отрази всички опити на Кешеру и компания, а след мача заслужено бе отличен за номер 1 на срещата.

В класирането Лудогорец остава начело с 52 точки, докато Верея е на дъното с едва 6 и все още без записана победа.

Играч на мача: Генадий Ганев

Здравков: Сами сме си виновни, трябваше да вкараме 

Шеф на Верея: Лудогорец не подходи сериозно


Ботев Враца – Витоша  1:0

И без големия си лидер Валери Божинов, Ботев Враца  постигна победа на старта на пролетния дял. С попадение на Валери Домовчийски врачани спечелиха трите точки и с актив от 27 заемат осмото място. „Тигрите“ са 11-ти с 20.

Играч на мача: Валери Домовчийски

Росен Кирилов: Победиха ни след наша грешка

Сашо Ангелов: Божинов? На този свят може без всеки футболист 


Черно море – ЦСКА 2:0

В сблъсък, който се чакаше с голям интерес, „моряците“ вгорчиха дебюта на Любо Пенев. Още в седмата минута на „Тича“ Аристот Н‘Донгала откри головата сметка на домакините, а в 62-ата Радослав Василев удвои. Второто попадение на домакините обаче бе спорно, а дискусиите са за това, че страничният рефер е трябвало да вдигне флага си. 

Тимът на Илиан Илиев не успя да завърши мача с пълен състав, след като Васил Панайотов бе изгонен с черен картон. 

В класирането ЦСКА остава втори с 45 точки, докато варненци са шести с 34.  

Играч на мача: Мартин Минчев

Любо Пенев: Ще работим срещу времето, но няма да се откажем 

Илиан Илиев: Тактически стояхме добре, момчетата се раздадоха

Любо забрави да изключи ютията на ЦСКА


Ботев Пд – Славия  1:0

С гол на Антонио Вутов след чудесна асистенция на Тодор Неделев „канарчетата“ надвиха „белите“ при дебюта на Дарко Тасевски. Двубоят бе натоварен с голям емоционален заряд, който взе връхна точка в края, когато вратарят на софиянци Емануеле Джерия бе изгонен с директен червен картон. Той се изпречи на пътя на откъсващия се Антонио Вутов. Играчът на домакините чукна леко топката, след което последва тежък сблъсък с Джерия, а съдията вдигна директен червен картон на италианеца. Решението предизвика много спорове по терена и край тъчлинията, а Георги Петков трябваше да влиза на „на пожар“.

В таблицата Ботев Пд натрупа 38 точки на третото място, а Славия е 10-ти с 24.

Играч на мача: Антонио Вутов

Загорчич: Само от първите 10 минути на мача съм доволен 

Киров: Доволен съм от 3-те точки, но не и от играта 


Етър - Дунав 3:0

Етър започна повече от уверено пролетния дял. „Болярите“ на Краси Балъков подчиниха с класическото 3:0 „драконите“ след попадения на Флорент Бояй, Даниел Младенов и Милчо Ангелов. Така с 33 точки в актива си, великотърновци са на пукт от шестицата. Русенци са 13-ти с 15 точки.

Играч на мача: Даниел Младенов

Киров: В следващите мачове всичко ще си дойде на мястото 

Балъков: Пожелавам си място в първата шестица


Септември – Берое 1:0

Септември победи с минималното 1:0 Берое.  Единственият гол в срещата на националния стадион бе дело на Кристофер Мандиангу. Заралии не успяха да завършат срещата в пълен състав, след като Ерол Алкан бе изгонен с червен картон.

Така Берое остана пети с 36 точки, на две зад Ботев Пд, а Септември е 12-ти с 17.

Играч на мача: Кристофер Мандиангу

Томаш: Много съм разочарован, няма оправдания 

Христов: С какво би Септември? С обичайните клишета


Левски – Локомотив Пловдив 1:1

Един от мачовете, който се очакваше с най-голям интерес бе на Герена. „Сините“ не успяха да зарадват десетте хиляди по трибуните, като взеха само точка от бойкия Локо Пд. Анте Аралица откри за „смърфовете“ в края на първото полувреме, а Давиде Мариани изравни през втората част, като при попадението имаше съмнения за засада на Давид Яблонски, който асистира на швейцареца. Домакините удариха и греда чрез Паулиньо през първите 45 минути. Така Георги Дерменджиев не успя да дебютира начело на тима с успех. 

Левски събра 42 точки на третото място, докато Локо Пд е девети с 26.

Играч на мача: Давиде Мариани

Акрапович доволен от точката, атакува свой играч

Капитанът на Локо Пд: Загубихме 2 точки, леко сме разочаровани

Дерменджиев: Левски трябва да работи на много фронтове

Левскари, обичайте си публиката! Не я гонете!