Точно преди 80 години, днешният Черно море печели своята последна шампионска титла.

На 31 юли 1938 година в един от най-драматичните мачове в довоенната история на българския футбол, "Тича" и "Владислав" завършват 0:0. Точката е достатъчна "Тича" да се окичи с шампионските лаври. Този триумф идва в историческия първи сезон на новосъздадената Национална футболна дивизия.

На игрище Колодрума 6000 зрители стават свидетели на оспорван и интересен двубой, в който опасните положения се редуват пред двете врати. Във второто полувреме натиска на "Владислав" става все по-осезаем, а "Тича" започва да играе подчертано защитно.

Голямата драма настъпва в 65 минута, след отличен пас на Стефан Боранов, Ранко Стойнов засича топката с глава и вкарва неспасяем гол във вратата на "Тича". Обаче, по единствено знайни на рефера Атанасов причини, гола е отменен. До края на мача "тичанци" умело се защитават, а герой за отбора е вратарят Сарайдаров. Председателя на "Владислав", Стефан Константинов подава контестация за неправилно отменен гол и за нередовен играч в друг мач, игран по-рано (в Пловдив срещу "Ботев"). Контестацията е уважена на първа инстанция, но в последствие "Владислав" се отказва от по-нататъшни действия с мотивацията, че първенството не трябва да се решава на масата, а на терена.

През сезона "Тича" записва 9 победи, 7 равни и 2 загуби.

Головата разлика е 28-17.

В този юлски ден, основоположника на клубния футбол у нас се възкачва на футболния трон. Този триумф идва 29 години след основаването на клуба.

Съз златни букви в истрията остават имената на Оник Харипян, Иван Сарайдаров, Панайот Розов, Атанас Ковачев, Гарабед Гарабедов, Вили Петков, Мильо Парушев, Илия Дончев, Георги Радев, Иван Гочев, Иван Неофитов, Добри Байчев, Пейчо Кожухаров, Славчо Илиев, Борис Кирилов, Илия Собаджиев, Димитър Страков, Борис Халачев, Иван Калдеринов, Никола Ризов, Христо Петров, Петър Михайлов, Мардик Саркизов и Димитър Добрев

След 9.09.1944 г, под претекст за окрупняване на спортните клубове, "Тича" и "Владислав" са обединени под името "Тича-Владислав 45", за да се стигне до днешното име Черно море.

Паметта за онези славни и сърцати футболисти не трябва да бъде забравена.

Гордейте се с исторята си моряци!