На работна среща в Национална футболна база „Бояна“ спортните министри и ръководителите на футболните федерации на България, Румъния, Гърция и Сърбия изработиха текст за Меморандум за разбирателство между четирите правителства, с който да се официализира учредяването на организационен комитет за подготовка на съвместната кандидатура за Мондиал 2030 и Европейското първенство през 2028 г.

Очаква се по време на следващата среща между четирите партньорски държави през април т.г. меморандумът да бъде подписан официално.

От страна на България, освен министър Кралев, в разговорите участие взеха президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, изпълнителният директор на Национална спортна база Пламен Манолов, заместник-изпълнителният директор на БФС Антон Попов и директорът на дирекция "Европейски програми, проекти и международно сътрудничество"  на Министерство на младежта и спорта Виктория Славкова.

Румъния бе представена от министъра на младежта и спорта Богдан Константин Матей, президента на Румънския футболен съюз Разван Бурляну и звездата на румънския футбол от 90-те години Георге Попеску, който в момента е съветник по спортните въпроси на министър-председателя на Румъния Виорика Дънчила.

От гръцка страна участие взеха зам.-министърът на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис и изпълнителния секретар на футболната федерация на страната Алексис Дедес. Представители на Сърбия бяха министърът на младежта и спорта Ваня Удовичич, вицепрезидентът на Сръбската футболна асоциация Марко Пантелич и генералния секретар на Асоциацията Йован Шурбатович.

Това бе третата по ред работна среща на експертната група за общите кандидатури на балканските държави.

„До края на годината ще се опитаме да вземем решение за официализиране на кандидатурата. Все още сме на етап проучване на възможностите четирите страни да излезем с обща кандидатура”, сподели Красен Кралев по време на официалната пресконференция след срещата. Той добави, че страната ни е наясно с въпросите, свързани с изграждането на необходимата инфраструктура, които трябва да бъдат решени.

От своя страна Борислав Михайлов акцентира върху значението на изграждането на нови футболни стадиони в България. „Независимо дали ще спечелим домакинството на някое от тези първенства, стадионите ще останат за нашите деца. Това е най-важното и затова се надявам да успеем да построим четири нови стадиона. Разликата в сравнение с предишната ни кандидатура – тази за Евро 2020, е в политическата подкрепа от страна на правителството и премиера“.

„Тази кандидатура е много важна, тъй като чрез нея нашите държави ще изградят здрави и стабилни връзки помежду си, които ще им позволят да работят и реализират съвместни бъдещи проекти, не само в областта на футбола“, коментира на свой ред министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич.