Ивайло Аспарухов, който е бил изпълнителен директор на Локомотив (София) при изваждането на отбора от Първа лига, заедно със Свободин Колев и Теодора Тодорова от Атлетико (Монтана) и Атанас Стоилов от Искър Герман, дадоха днес пресконференция в БТА, за да разкрият неуредици при управлението на футбола.

Те бяха провокирани и от въпрос дали подкрепят задаващата се кандидатура на Любослав Пенев на предстоящия конгрес на БФС след Нова година, но не се ангажираха с категорична позиция.

"Смятам, че Любослав Пенев е една добра алтернатива", заяви Атанас Стоилов от Искър (Герман), който разказа и за проблемите в детско-юношеския спорт. "Така например първенствата при най-малките футболисти изобщо не са безплатни, както обявили от БФС, а редовно се случвало да бъдат добавени отбори в първенствата или пък да се сменят терени за мачове два часа преди началото на срещата".

"Любослав Пенев е добра кандидатура, но той ще си разкрие сам програмата и екипа, когато реши да се кандидатира. Ние не сме инициативен комитет в негова полза, добави Аспарухов. Той представи документи, с които ясно се вижда, че старото оригинално дружество Локомотив (София) е могло да бъде спасено.

От Финансовия отдел на УЕФА обяснили, че Локомотив (София) ще си получи 365 хиляди евро, ако изиграе поне един мач. Също така клубът пропуснал да вземе и парите от ТВ-права, но пък там се оказа, че основната вина е на последния президент на този клуб Николай Гигов, който реално извадил дружеството от първенството.

Имах дълъг период на кореспонденция, криене от страна на служители на БФС, и така бяха затруднени нашите действия по входирането на иск до УЕФА за получаване на тези пари, добави Аспарухов.

Теодора Тодорова и Свободин Колев, които заедно управляват клуба Атлетико (Монтана) - занимаващ се с детско-юношески и аматьорски футбол, пък се оплакаха, че вече две години не могат да станат членове на БФС- нито временен, нито постоянен.

"Ние сме подали молба за приемане, но тя нито е приета, нито е отхвърлена. Просто си стои. За разлика от нас, други отбори за съвсем кратки срокове ги приеха и упражняват дейност", разкри Теодора Тодорова, която стана обект на сексуален натиск от страна на вече отстранения председател на ОС на БФС-Монтана Ангел Стоянов.

"За сметка на това два пъти плащахме членски внос, парите се прибираха. И когато пуснах жалби до Зоналния съвет на БФС, до Икономическа полиция, парите ми бяха възстановени", добави Свободин Колев.

"По три пъти на ден в рамките на девет дни съм опитала да се свържа с президента на БФС Борислав Михайлов, но без резултат. Един път имах възможността да говоря със секретарката и след това и тя спря да си вдига телефона. Препращат ни по йерархията, но там надолу е тишина", добави Теодора Тодорова./БТА