Българският национален отбор по футбол се изправя тази вечер срещу тима на Черна гора в решителна европейска квалификация. Мачът, който ще се играе от 21:30 часа на градския стадион в черногорската столица, ще даде окончателен отговор, дали възпитаниците на Лотар Матеус ще продължат илюзорната си борба за място на Евро 2012 или ще насочат усилията си към следващия цикъл от квалификации.

Равносметката в двубоите между двата тима до този момент е – по една победа и един равен. Отборът на селекционера Златко Кранчар обаче излиза като фаворит в днешната среща. Черна гора заема втората позиция във временното класиране в нашата група G, но само заради по-лошата си голова разлика. Йоветич и компания са събрали актив от десет точки, толкова колкото има и отбора на Англия. България пък заема четвъртата позиция с 4 точки. Третият Швейцария има същия актив, а Уелс до този момент няма записани точки на сметката си.

Очаква се в мача довечера официален дебют с националната фланелка да направи бразилската звезда на ЦСКА Маркиньос, който получи български паспорт и е на разположение на треньора Матеус. Плеймейкърът на „червените” изигра едно полувреме в приятелския мач срещу Корсика през седмицата (0:1), като от треньорския щаб останаха доволни от изявите му и най-вероятно ще му гласуват доверие.

Билетите за мача в Подгорица отдавна са продадени, което обещава и солидна подкрепа за домакините, които логично са сочени като фаворити. До този момент играчите на Кранчар нямат загуба в кампанията, а съставът им е оценяван на над 60 млн. евро, което го прави двойно по-скъп от нашия. Класирането на двата тима в световната ранглиста на ФИФА също е показателно. Въпреки че са един от най-новите членове на световната централа Черна гора заема 24-то място, докато България е едва 45-та.

Вероятни състави:

Черна гора: Божович, Павичевич, Баша, Савич, Пейович, Дринич, Пекович, Зверотич, Джалович, В.Божович, Вучинич

България: Михайлов, Бандаловски, Бодуров, Иванов, Занев, Манолев, Стилиян Петров (к), Янев, Маркиньос, Мартин Петров, Попов

Стадион: Градски, Подгорица
Рефер: Алон Йефет, Израел