Най-старият столичен футболен клуб Славия осъди поведението на феновете на ЦСКА във вчерашния полуфинален мач за SESAME Купа на България. Привържениците на гостите изпотрошиха голяма част от сектор "В" на стадиона в квартал "Овча Купел", въпреки че отборът им спечели срещата с 2:0.

От Славия потърсиха отговорност за случилото се у полицейските сили, които присъстваха на мача за безучастното им поведение и свързаха случилото се с "развихрилата се напоследък "революционна" дейност за централната футболна власт на няколкото доскорошни величия в този спорт".

Ето и пълния текст на декларацията, публикувана на официалния сайт на клуба:

"Ръководството на ПФК Славия 1913 АД остро осъжда поведението и действията на феновете на ЦСКА-София преди, по време и веднага след края на първия полуфинал за Купата на България между отборите на Славия и "червените". И настоява най-сетне да се потърси отговорност на всички, замесени в тези безобразия като участници и подстрекатели. Включително и на органите на реда, присъствали на мача със задача да предотвратяват и да неутрализират хулиганските изстъпления в сектор “В” на трибуните, а не да ги наблюдават и описват в протоколите. Това бе задача на делегата на БФС, не на полицията, на която нашият клуб заплати петцифрена сума за почасова надница на всеки униформен. За кой ли път пак и отново нямаше нито един хулиган, задържан или санкциониран?

Не се налага да добавяме факти, свидетелстващи за погрома. В прякото телевизионно предаване бяха показани подробностите. Видяха се добре вилнеещите футболни башибозуци, чуха се обидните им вулгарни скандирания и припявания. Зрителите от другите трибуни бяха втрещени, а акредитираните за мача скаути от Япония, Нидерландия, Полша и Германия напуснаха преждевременно стадиона, очевидно без никакво желания да си припомнят 70-те години на миналия век, когато футболното хулиганство в Европа бе в апогея си. Половин век по-късно агитката на ЦСКА-София е пълна с жалки подражатели, които са на път да ликвидират славата и авторитета на своя отбор и клуб.

Убедени сме, че агресията на “червените” фенове, намерила изява на нашия стадион, е част от развихрилата се напоследък "революционна" дейност за централната футболна власт на няколкото доскорошни величия в този спорт. И ги питаме - само с тях и по този начин ли ще настъпи новото летоброене в българския футбол?", се казва в декларацията на "белите".