Няколко причина за рухването на лидера в А група

1. Защото ЦСКА по никаква причина не може да стане шампион точно този сезон! Паузата в първенството, даваща право на червените да се наричат „зимен лидер” поради крехкия аванс от 3 точки пред Лудогорец носеше повече елемент на заблуда, отколкото на логичност. Може би единствената изненада в случая е, че толкова бързо, едва в рамките на 7-8 дни, ЦСКА е на път да се предаде безславно в битката за върха. Основната крачка към този срив бе направена преди седмица в „Надежда”, когато отбора не направи нищо смислено за 90 минути срещу Локо Сф. Бе пропусната златна възможност за още по-голямо отдалечаване от разградчани. Вместо това се наля още олово, което пролича срещу Берое. В събота привечер на „Армията” победата вече бе абсолютно задължителна, но подобни изисквания във футбола може да има единствено към футболисти с нужния манталитет. В този тим на ЦСКА има май че двама, ставали някога шампиони – Тунчев и Маркиньос, но вече и те са позабравили кога им се е случвало това футболно щастие. Ето това е – липсва манталитета на победители. В Лудогорец напротив – вече е препълнено с шампионски дух и манталитет, там печеленето на терена се е превърнало в ежедневен бизнес. Това няма как да не е сред основните причини. Едно леко колебание, веднага води до ново, нищо чудно в Пловдив да има и трето, а после са и плейофите.

2. Някои неща в ЦСКА продължават да не са нормални за клуб, претендиращ за висока класа, дори за титла. Не може ден преди мача, вече съвсем притиснат до стената да обявяваш кампания за дарения от страна на феновете. Че това какво е, ако не най-обикновена просия? Защо и докога все феновете трябва да вършат работата? Те да дойдат да ти изчистят терена, ако могат да дават и пари за клуба! Това е пълен абсурд! Това показва, че нещо не е наред, че временното първо място замазва дълбоки проблеми. В същото време Томов дига ли дига летвата с обещания, с поставяне на цели, някакви Шампионски лиги са му в главата, а джоба празен! Когато два дни преди мача с Берое не си имал няколко-стотин лева за провеждане на нормална тренировка – до тук бате, долу главата и толкоз! Ние не ставаме за първото място! Цяла седмица новините около ЦСКА са свързани с нови и нови и нови и още по-нови и пак нови и нови задължения, които трябва спешно да се плащат! Хора, каква титла, тази ситуация не е нормална! За да се бори ЦСКА някой ден отново за титла, трябва ежедневието в клуба да има съвсем друг характер!

3. Сериозно разминаване из върховете! Дясната ръка не знае какво прави лявата – така ли беше? В същия ден, в който се моли за всеки лев от джоба на редовия фен на отбор от най-бедната държава в ЕС, член на управата – Ивайло Манджуков дава интервю, от което става ясно, че няма никакви финансови проблеми! Е кое е вярното? По-скоро е това с нямането, просто Манджуков-младши опитва да гарантира сигурност с присъствието на фамилията си в клуба, нищо повече!

4. Стойчо Младенов? Със сигурност и той носи вина, неизбежно е! Но ако рано или късно той пак си тръгне от ЦСКА, това ще бъде следствие на факта, че е оглозган от свои! Единствената фигура, която на този хал може да води каквато и да е битка срещу когото и да е било. Липсата му от треньорската скамейка на ЦСКА в този период ще означава едно тотално смирение – червените ще заприличат на отбор, без каквито и да е амбиции. Но пък ще са доволни от Лудогорец, че няма кой да им лази по нервите, ще са доволни от Левски, че няма кой да ги бие като маче у дирек! Самите шефове на ЦСКА, които и да са – сегашни, предишни или бъдещи, също ще са доволни, тъй като няма кой да мрънка постоянно за нормални неща за един клуб. Младенов отдавна не е само треньор. Ще е доволна и поне половината червена гилдия, която мрази Стойчо в дъното на червата си – защо, вероятно и тя самата не знае, като се базира единствено на някакви легенди и уж информации от първа ръка за него, които нямат грам общо с истината. Ами махнете го, ще дишате по-спокойно без Младенов! Ще дойде някоя мишчица, дето цър-пър там няма да разбереш какво точно казва, без никакви изисквания, ще си я държат за носа. Или пък другата опция – пак чужденец, да речем тип „Андоне” който на другата крайност ще изисква всичко, каквото е редно да бъде. И което няма как да му бъде осигурено. Ако проблема на ЦСКА в този му период, в този момент е Стойчо Младенов – е то това е направо супер! Нет Младенов –нет проблем! Готово!

5. Няма никаква причина ЦСКА да бъде шампион този сезон и на тази илюзия като че ли се сложи точка. Може и Лудогорец да се издъни срещу Левски, може тепърпва в първата шестица да стават много обрати, всеки да губи, но ако ми посочите поне една причина, поради която ЦСКА заслужава да е първи в края на битката – то моля, заповядайте, ще я чуя с интерес! Аз лично не се сещам. Този отбор не е готов за това! А едва ли ще му бъде предоставено времето и условията да закрепне, да се обиграе още, да се усъвършенства. Пак ще се разпродава лятото, пак всичко наново. Пак ще има проблеми, съдебни спорове, дългове, НАП, МАП, БАОБАБ, Градев, Генади, онази сръбкинята, онази Мадам Ба, Ва, Га или която и да е друга мениджърка, мениджър или каквото и да е е във футболния свят! Всеки се е наредил на опашката и чака. А в същото време ЦСКА едва свързва двата края, не помни кога за последно е купил футболист с транфер, продава се, при това не лошо. Буш, преди това Чочев, други, не лоши кинти влизат. Но потъват като вода в пясък. Е как да стане бе момче, как да се получи? Не живей в илюзия, обичай отбора си, подкрепяй го в тези трудни моменти, но бъди реалист! Ти – който и да си и където и да си, привърженик на ЦСКА! Бъди горд с избора си за футболна любов, но погледни жестоката истина право в очите! За да спиш по-спокойно...Че иначе сън не ни лови!

------------------------------------------------

Следвай Ники Александров в личния му профил във Фейсбук