При постъпването на работа и издаването на разрешително за оръжие да се изисква справка в Единния информационен регистър в СДВР за хулигански прояви.

Председателят на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков съобщи пред Дарик, че ще направи такава законодателна инициатива. В момента Законът за опазването на обществения ред при организирането на спортни мероприятия предвижда санкции, които обаче се налагат твърдe рядко.

"Наказанията не са толкова безобидни - задържане в МВР до 25 денонощия, глоба от 200 до 2000 лева, безвъзмездно полагане на труд, забрана за посещение на спортно мероприятие от 1 до 3 години", обясни Огнян Стоичков.

Проблемът в случая е, че Законът за опазването на обществения ред при организирането на спортни мероприятия не кореспондира със законодателството, което изисква справка от бюрото по съдимост при постъпване на работа и издаване на разрешително за оръжие.

"Аз мога да потроша 10 автобуса в продължение на 10 години, но ако бъда осъден само по Закона за спортното хулиганство, това не ми се отразява в свидетелството за съдимост", поясни Стоичков.

Според депутата регистрираният футболен хулиган не трябва да бъде допускан и на спортни прояви в чужбина.