Александър Тодоров, който разкри, че е подал оставка на поста изпълнителен директор на ЦСКА, коментира сложния казус с лицензирането на "армейците". Той обяви, че "червените" са спазили необходимите срокове и внесе повече яснота по въпроса със земите, с които е обезпечен дълга на ЦСКА към НАП.

"Към държавата може да се плаща постепенно и във времето. Държавата няма интерес ЦСКА да не съществува. Докато го има този клуб, той може да връща тези дългове. Обезпеченията са приети от НАП. Споделиха ми, че вчера е имало интерпретации на тази тема, които не са били особено коректни. Първо, знаете каква беше обстановката. На 17 март беше прословутата пресконференция на Томов, Инджов и Манджуков. На нея се каза, че господин Инджов поема мажоритарен дял в клуба и той ще поеме издръжката", започна Тодоров.

"Това не е нещо, което е станало спонтанно. За първи път представители на Инджов дойдоха на 10 януари и се запознаха както с финансовото положение на клуба, така и с юридическото. След това разговори се водиха почти през целия февруари и в началото на март вече трябваше да започне фактическото прехвърляне на акции към него, за да стане собственик".

"Естествено, той беше поел тогава ангажимент да се заеме с НАП и да преведе сума от 1.5 млн. лв. на агенцията. След което на 26 март излезе декларацията от двамата господа, че се отказват от всичко това. Казвам ви ретроспекцията, но за съжаление паметта е къса и се правят интерпретации", добави Тодоров.

"Аз като изпълнителен директор имах три работни дни да се подготвя чисто финансово за пред НАП. Беше направена сделка за тези земи, като бяха въведени в баланса за 900 хил. лв. с опция за отложено плащане". 

"Тези земи на 30 март бяха приети като обезпечение от НАП. Тъй като не пожела да ни приеме земите по балансова стойност, съвсем нормално е да назначи техен оценител, който ги оцени на близо 800 хил. лв. Реално ЦСКА си е подал документи преди 31 март и е обезпечил вземането към НАП". 

"Впоследствие, около месец по-късно излиза оценка, с която ЦСКА беше приканен да плати разликата, която беше около 600 хил. лв., или да представи друго обезпечение. Тогава вече не си спомням дали акциите бяха прехвърлени от Петър Манджуков и Юлиян Инджов на Ивайло Манджуков и Милко Георгиев, но май още не беше.  Тогава и Манджуков, и Инджов декларираха, че тази сума не е проблем за тях и те ще извадят документа, който се изисква, за да се представи за лицензионните документи. Реално, ЦСКА е спазил сроковете за лицензиране", завърши Тодоров.