Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров разкри, че кандидат-купувачът на клуба Дениз Кизилоз не е бил подставено лице на стария собственик Александър Томов и политикът нямал никакво намерение да се връща на "Армията". 

Името на англичанина от турски произход започна да циркулира в последните няколко дни като кандидат за мажоритарния пакет акции на клуба, но сегашните им притежатели го отпратиха. Тодоров разкри и каква е хронологията на интереса му.

Според него, ако сегашните собственици отидат на вариант да ликвидират клуба и да създадат ново дружество, то може да стартира с огромен минус и глоба от УЕФА.

"Преди две години заварихме отбор в доста по-тежко положение. Клубът беше с дългове от около 38 млн. лв. преди две години. След редица споразумения с бившите собственици Титан, те опростиха около 8 млн. лв. към тях и свързани с тях юридически лица." 

"За тези две години дългът е намален до около 19 млн. лв. За това време е изграждан отбор, издържан е и намален дългът. Основното задължение, както знаете, е към НАП. Сега то 10.6 млн. лв., самата главница е над 7 млн. лв."

"Миналия петък с мен се свърза човек с английски паспорт, от турски произход - Дениз. Финансовата групировка зад господин Томов беше изпратила Дениз и той имаше ясни предложения към Ивайло Манджуков. В събота имаше разговор с него, в понеделник също и започна да се подготвя контракт." 

"В него изрично беше написано, че само при определена сума от 640 хил. евро, която е за най-спешни разплащания и в която влизат и пари за НАП и други три лица, които са катио забележки от Лицензионната комисия, та само при тези плащания щеше да има прехвърляне на акции."

"Аз смятам, че все пак тази сума не е толкова малка, за да иска някой да я даде и да не иска да продължи издържането на този отбор. Дениз ми е пратил писмо по мейла, в което освен тази сума е готов другата седмица да даде още 2 млн. евро, от новия сезон да се подпише договор с генерален спонсор, който вече е бил подготвен."

"Така клубът щеше да продължи своя път по начина и по модела, по който вървяхме досега - съществуване на ЦСКА и намаляване на задълженията, които отборът има. ЦСКА щеше и да участва в А група. За мен това е единственият работещ модел и единственият чист. Всичко останало аз смятам, че няма как да проработи, а и е много уязвимо." 

"Нека видим и утрешния ден, какво ще предложат собствениците като решение. Може и да са размислили, не знам. Обстановката е доста динамична, решенията се менят почти с часове. Нека те самите разкажат, така би било най-коректно."

"Те гледат и вариант, който включва А група, но за мен няма как юридически да се осъществи. Дори да отговаря на търговските закони, футболните клубове са под регулация на УЕФА. Такива врътки се опитват да правят и в други страни. За некоректен финансов феърплей, глобата може да достигне и до 1 млн. евро." 

"Т.е., не само че може да не проработи тази комбинация, а на всичкото отгоре новото дружество, което ще започне, може да започне с минус 1 млн. евро." 

"Има договор, с който Александър Томов се отказва от претенциите на Лира. В тези 23 млн. лв. са включени задължения на Лира Инвестмънт към ЦСКА. Тези дългове с договор са отписани, така че остават 19 млн. Тук от два месеца се трупат дълговете, защото не са платени заплати, осигуровки... До края на май може да достигнат и 20 млн."

"А защо точно сега е дошъл Дениз, аз го попитах и той ми каза, че едва сега е разбрал. Много бих се радвал да беше тук преди една година, но за съжаление чак сега е разбрал. От разговорите разбрах, че има ентусиазъм в него и възможност да акумулира средства. Той гарантира, че още следващата седмица може да извади 2 млн. евро, а това е жизненоважно за клуба."

"Другата причина за оставката ми е, че се уморих много физически и емоционално. Това са две години напрежение, усилия, никакво време за семейство и личен бизнес и в крайна сметка и аз съм човек и трябваше да се откажа."

"Дори и да дойде Дениз, аз само мога да го консултирам и да помагам, защото всичко ми е минало през ръцете. Познавам хората във финансовата структура, които стоят зад него. Това не е алтернативен начин на Александър Томов да се върне в ЦСКА. Той няма никакво намерение да се занимава с клуба. И той е уморен и омерзен", сподели Тодоров.