Президентът на Левски Тодор Батков призна, че вчера е получил лични заплахи на руски език от руски телефонен номер. Босът на „сините” заяви пред бТВ, че му е било обяснено да спре да търси истината в случая с измисления трансфер на Дарко Тасевски, Зе Соарес, Юсеф Рабех и Живко Миланов в Рубин Казан.

„Вчера бях заплашен от неизвестен руски телефон. Обясниха ми, че трябва да престана да ровя. И веднага се обадих където трябва и дадох номера. Руснак ме заплаши, обадиха се от руски номер”, сподели босът на Левски.

Адвокатът се опита да внесе още яснота по въпроса с проваления трансфер, като самият той обясни, че е напълно възможно това да не е провокация: „Колкото и да се връщам назад, не виждам да сме допуснали някакви грешки. Има още нещо, което ме кара да си мисля, че не е схема, защото много неща бяха извадени от кухнята на Рубин.

Проверих в УЕФА, за свинския грип на техни играчи, и колеги са ги проверили в Русия. Оказа се истина. Позициите на футболистите, които заминаха, са позиции на засегнати играчи от Рубин, респективно и на футболисти, чиито договори изтичат скоро. Проверих и в УЕФА, но все пак тази централа не може да реши нещо, което не е разрешено от самата федерация, а руската се е отдръпнала от подобно решение.”

Въпреки всичко това, Тодор Батков допусна, че освен версията за тото-мафията, както идеята, че ударът може би е бил насочен срещу самия него, има още една възможност – провокацията да е била заради почетния президент Майкъл Чорни.

„Аз имах съмнения преди да тръгнат футболистите за Русия, затова взех предварителните мерки, които трябва да се вземат. Идеята беше, ако има някакъв проблем, да се върнат в неделя сутрин. Не стана така, защото клиниката била със специален режим и прегледите не се извършиха по предварителния план.

Целият процес продължи 5 дни - преди да заминат футболистите. Направиха се някои проверки, реални хора, реални действия бяха извършени. Тъй като ставаше въпрос, че трансферът трябва да се затвори на 18-ти и 19-ти, точно преди дербито. Играчите бяха държани в неведение, докато не мине мачът с Виляреал, за да не разстройвам крехката им психика, а и исках да получа потвърждение, след това получих официалното съобщение”, добави адвокатът.

„Първоначално имаше оферта за трима играчи - без Зе Соарес, след това се започнаха преговори, станаха 4-ма играчи, сумата се увеличи. Ставаше въпрос за конкретна банка, за конкретен сейф, за пари в кеш. Увериха ме, че 5 милиона евро ще бъдат внесени по сметката на Левски в първия работен ден. Аз изисках пълна информация за условията на футболистите, след което позволих да се говори с тях – след мача – в четвъртък вечерта”, добави Батков.

„Руснаци бяха на Герена, видяхме и лица и снимчици. Хората са идентифицирани поне по физиономии. Не ги познавам, все пак е необятна руската страна. Не успях да присъствам на дербито, защото положих необятни сили да закарам единия от тях в полицията. Опитах се сам да го заловя. Тези хора не са в България, но вече е ясно къде са. Има такива подробности и детайли, които няма как да не са от кухнята.”, аргументира се президентът на Левски.

Босът на „сините” уточни, че все още не се е чувал с президента на Рубин Казан, въпреки неистовите опити да разговаря с него по телефона: „Опитвам се до ден днешен да се свържа с президента на Рубин, по телефоните, които са в писмото, които са на Рубин, казват, че не може да се говори в момента. Беше ми даден и негов телефон, когато футболистите трябваше да се метнат на самолета, за да се върнат в София преди дербито.”