Спортно-техническата комисия на БФС излезе с обяснение на решението свързано със случая „Мирослав Антонов“ и забраната да бъде картотекиран в Славия. От комисията обясниха, че според тях няма основателна причина за едностранно прекратяване на договора свързан с причините изтъкнати от футболиста – ниски температури, индивидуални тренировки без съотборници във фитнес залата.

Освен това от БФС уточняват, че за професията „футболист“ важат правила, както от Кодекса на труда, така и на Закона за физическото възпитание и спорта.

Гонг публикува решението на СТК поместено в официалния сайт на БФС:

На свое извънредно заседание днес, 28.02.2013 г., Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз по решение на Арбитражния спортен съд разгледа основателността за едностранно прекратяване на трудовия договор на футболиста Мирослав Антонов с ПФК “Лудогорец” (Разград). Комисията взе предвид факта, че действащият Правилник за статута и трансфера на футболистите изисква установяването на причина за предсрочното прекратяване на договор, тъй като свързва тази причина с различни последствия за клуба или футболиста. Установяването на тази причина е в непосредствена връзка с принципа на договорна стабилност, прогласен в чл. 43 от Правилника за статута и трансферите на футболистите и същия правилник на ФИФА. На тази база Спортно-техническата комисия реши:

Не установява основателни причини със сериозна тежест за кариерата на футболиста, които да са го възпрепятствали в значителна степен да се развива възходящо и да упражнява своята професия, които да послужат като основание за едностранно прекратяване на договора от футболиста съобразно изложените от самия него мотиви, а именно: тренировъчен процес при температури около нулата, индивидуално трениране без квалифициран треньор с лиценз “Про”, тренировки във фитнес залата без топка и съотборници, невлизане в групата на отбора за подготвителен лагер в чужбина и т. н. Предвид горното следва да се приложат последствията по чл. 44 от Правилника за статута и трансферите на футболистите и чл. 25 ал. 1 от Правилника за състезателните права на футболистите. Решението подлежи на обжалване пред Арбитражния спортен съд към Българския футболен съюз в 7-дневен срок от уведомлението.

Българският футболен съюз би искал да напомни още веднъж, че упражняването на професията “футболист” е сложен фактически състав, който съдържа елементи от Кодекса на труда и Закона за физическото възпитание и спорта. В този смисъл прекратяването на трудовия договор се подчинява на изискванията и условията, уредени в Кодекса на труда. Трудовите спорове са подчинени на съдилищата в България, съгласно Гражданско-процесуалния кодекс.

Предоставянето, прекратяването и отнемането на състезателни права обаче се подчинява на изискванията на Закона за физическото възпитание и спорта, както и на директивите на Европейския съюз за спецификата на спорта и в частност на футбола. Гореспоменатите действия са предоставени на спортната федерация, получила спортна лицензия, съгласно чл. 19, ал. 1, т. 11 от ЗФВС. Конкретните разпоредби по осъществяването на съответните правомощия се уреждат в съответния правилник на федерацията, утвърден от министъра на физическото възпитание и спорта.