Лудогорец докосва титлата! Шампионите взеха дербито с най-близкия си преследвач Левски на свой терен и след 2:1 вече имат доста комфортна преднина на върха. Трябва да се отчете, че тя е след анулирането на резултатите на Литекс. 

С голове на Вандерсон и Лукас Саша "орлите" взеха аванс от два гола. Но тъкмо, когато всичко се развиваше перфектно за тях, Козмин Моци с поредния си безумен фаул щеше да счупи крака на Роман Прохазка и беше заслужено изгонен. 

Това при румънеца се превръща в опасен рецидив, след като почти няма дерби с Левски или ЦСКА, в което да не се е отличил с тежка грубиянщина, но този път поне беше изгонен, макар първоначално да получи само жълт картон. След това Левски намали именно с гол на словака, но това беше всичко. 

Така разградчани са с 39 точки на върха, като втори е вече Берое с шест по-малко, но с мач повече. Левски и Славия са на третата позиция с по 31 и полека-лека изостават от битката за трофея. 

Голямото дерби на кръга започна равностойно, но домакините бяха по-концентрирани и това им позволи да се възползват от груба грешка на Левски в самото начало. В 5-та минута Роман Прохазка опита да играе технично пред наказателното поле на тима си и топката беше открадната. 

Това позволи на Жуниор Кишада да намери Марселиньо и той с едно докосване изведе Вандерсон зад защитата и той с хубав премерен удар прехвърли излезлия да го пресрещне вратар Боян Йоргачевич, за да открие резултата. 

След този развой мачът премина в много равностойно русло и битката се пренесе в центъра. "Сините" уж бяха по-активни, но пресата на Лудогорец беше много сериозна и трудно позволяваше да се организират стойностни атаки. 

Божидар Краев опитваше някакви пробиви по фланга, но така и не можа да ги завърши с центрирания. Защитата и халфовете на разградчани задушаваха още в зародиш голяма част от опитите за активна игра на противника и затова ударите пред Владислав Стоянов бяха твърде малко. 

В средата на първата част дойдоха и дежурните нервни моменти. Капитанът на Левски Веселин Минев получи жълт картон за едно сдърпване в центъра и само секунди по-късно направи груб фаул в центъра. Разградчани скочиха да искат изгонване на защитника на "сините", но реферът Никола Попов го успокои с устна забележка. 

В 25-та минута Лудогорец вече можеше да води с 2:0, но тогава Жуниор Кишада направи фрапантна грешка. Той овладя нескопосано една топка и тя му избяга в аут, а ако беше успял да я отиграе, едва ли Йоргачевич щеше да може да се намеси. 

Левскарите имаха няколко опита да стрелят, но всички техни изстрели прелетяха встрани от вратата. Домакините пък имаха своите шансове да удвоят след статични положения, но първо Натанаел стреля на няколко сантиметра в аут в 41-та минута, а малко след това и Марселиньо не беше точен. Така в крайна сметка почивката дойде при гол преднина на Лудогорец. 

Втората част започна уж с по-активна игра на гостите, а и те отправиха първия си точен удар към вратата в 49-та минута, но тогава изстрелът на Роман Прохазка беше уловен от Владо Стоянов. 

Лудогорец се беше укрепил добре в отбрана, но правеше доста опасни контри. При една от тях Марселиньо навърза защитата на столичани и беше спънат пред наказателното поле. Това се случи в 56-та минута, като зад топката от прекия свободен удар застана самият бразилец. 

Топката летеше безопасно към ръцете на Боян Йоргачевич, но преди това се отклони фатално за него от гърба на Лукас Саша и се оплете в мрежата му за 2:0. Това сякаш пречупи левскарите. След това те се впуснаха по-смело напред, но не затрудниха особено Владислав Стоянов. 

"Сините" обаче бяха безидейни напред, а защитата на Лудогорец беше безпогрешна. Всичко вървеше по този начин обаче до 68-та минута, когато Козмин Моци за пореден път влезе като обезумял. Тогава той щеше да счупи крака на Роман Прохазка. 

В тази ситуация реферът първо му показа само жълт картон, но след консултация с помощниците си съвсем заслужено го изгони и разградчани трябваше да доиграят двубоя с десет души. Но това не им се отрази толкова в дефанзивен план, защото левскарите продължаваха да са безидейни. 

Затова по нищо не личеше, че гостите могат да стигнат до гол. Но такъв все пак падна в тяхна сметка. Това се случи в 81-та минута, когато след центриране от корнер на Мигел Бедоя топката стигна до Франсис Нар, той ритна към непокрития Прохазка и той, след като се и завъртя, прониза Стоянов, за да намали на 1:2. 

Левскарите тръгнаха доста по-смело напред след тази ситуация. Лудогорец обаче се беше прибрал умело назад и рядко допускаше опасни изстрели пред вратаря си. Все пак разградчани, не без помощта и на бавенето на времето, удържаха преднината си и се поздравиха с трите точки, с които докосват титлата. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Лудогорец: Владислав Стоянов, Козмин Моци, Венцислав Керчев, Йордан Минев, Светослав Дяков, Вандерсон, Лукас Саша, Натанаел, Жуниор Кишада, Джонатан Кафу, Марселиньо;

Резерви: Милан Борян, Витиня, Георги Терзиев, Абел Анисе, Андрей Препелица, Джоди Лукоки, Клаудиу Кешеру;

Левски: Боян Йоргачевич, Веселин Минев, Сърджан Лукин, Георги Костадинов, Александър Др. Александров, Франсис Нар, Мехди Бурабия, Божидар Краев, Мигел Бедоя, Роман Прохазка, Венцислав Христов;

Резерви: Александър Любенов, Мики Орачев, Максимилиан Карнер, Александър Ем. Александров, Галин Ташев, Джъстин Менголо, Радослав Цонев.