Изпълнителният директор на фирмата "Футбол Про Медия" Атанас Караиванов сподели мнението си за създаването на Висша лига от следващия сезон. Въпросната фирма държи телевизионните права за родния футбол. 

Иначе такава идея беше лансирана от БФС на последния изпълком и според Караиванов вече има създадена работна група, която работи по нея. Той говори в предаването "А група токшоу" по Diema Sport. Той сподели, че според него идеята за намаляване на елита, е напълно безумна. 

"Когато има една хубава идея, не е най-важното от къде е дошла. Имал съм разговори на тази тема, има скромна работна група да направи разговори и пручвания за възникването на тази Висша лига и да се даде старт на тази идея." 

"Трансформацията на футбола в А група е много сериозна и най-вече заради финансови проблеми. Нямаше решение за 10 отбора, искането беше да са 12, да са с плейофи. От дълги години властваше и необходимостта да се намали групата до 10 отбора, тази дискусия е поне от 15 години." 

"Моето мнение е, че поне лъсна абсолютната непрофесионалност и профанщина на тази идея за намаляването на броя на отборите. С редуцирането на отборите футболът ни тръгна стремглаво надолу."

"В последната година комисиите на БФС взеха абсолютно принципни решения - с отнемането на лицензите и изхвърлянето на Литекс. Такава е съдбата на футбола в момента - стигнахме до 9 отбора."

"А ако някой беше хвърлил кърпата? Аз лично знам кои са в най-тежко състояние. Това е най-небивалия формат - четири мача на кръг. Но това не означава, че първенството е по-малко интересно." 

"Ще има битка за титлата, за Европа. Футболът трябва да е благодарен, че Нова Броудкастинг Груп не редуцира парите за участниците. Разговарял съм с Борислав Михайлов да опитаме да направим нещо по-революционно, но решението се взима от ръководството. Аз не се притеснявам, че този вариант ще бъде реализиран." 

"С магическа пръчка от лятото няма да постигнем огромни успехи Но можем да положим основна база за такива занапред. Основното предизвикателство е отборите да вземат професионален лиценз. По-сериозни са темите за осветление, стадиони", сподели Караиванов. 

Той сподели още, че има подкрепа от държавата за тази идея, но тя не е чрез намеса, което е забранено от ФИФА и УЕФА. Караиванов разкри и кой в момента работи по реализация на идеята за Висшата лига. 

"От Футболния съюз оперативно работи Павел Колев, той ни представи вариантите от Полша и Холандия. Имаме огромна подкрепа от спортния министър Красен Кралев. Това не е без значение, защото и държавата по някакъв начин ще окаже подкрепа." 

"Критериите - ще опитаме по законен път да рестартираме тази лига. А група трябва да приключи с баража на 4 юни и да стартира нещо ново. В този проект трябва да влязат 9-те отбора с новака от Б група и да бъдат поканени други по определени критерии. Литекс са с много национали, за ЦСКА е ясно, за Локомотив София също. Дали ще се касае за 12, 14 или дори до стария формат от 16." 

"Това е шанс, който може да се даде за тези клубове и тези градове. Иска ми се градове като Велико Търново, като Бургас, да си опитат късмета. С помощта на местния бизнес, общините, държавата..."

"Държавата иска да помогне, без да се меси във футбола, защото това е обществено-значимо събитие и хората трябва да ходят някъде през уикенда. Защо да не вкараме още два или четири града и да се рестартира системата." 

"В БФС има хора около Боби Михайлов, които го подкрепят. Братята Домусчиеви прегърнаха идеята. Влизали сме в контакт с други клубове в елита, някои в лични разговори казват други неща, отколкото пред медиите. В интерес на всички е да има обединение." 

"Ако си собственик на малък клуб и искаш да изкараш пари, трябва да ти гостуват Левски и ЦСКА. Същото е и за телевизиите. Унищожавайки 6 отбора, това са 150 футболисти по-малко. Така Ивайло Петев от какво да избира национален отбор", сподели още Караиванов в предаването.