Новият старши треньор на ЦСКА Йоан Андоне не е много познато име за родната публика. Затова ще ви запознаем с някои интересни факти от неговия живот.

Андоне е женен, като има син Михнеа Андоне, който живее в Щатите и се занимава с вестник, който е предназначен за румънците в Америка. Синът на наставника на ЦСКА никога не се е интересувал от футбол и не е играл с топката на зеления терен. Михнеа се е занимавал с тенис, но се е отказал на 17-годишна възраст. В момента младежът е на 25 години и е гордостта на румънския наставник. Съпругата на Андоне се казва Симона, а запознанството им е много романтично, заради което треньорът разказва за него и до ден днешен. До брак се стига на най-щастливата за Йоан дата 6 юли 1985 година, информира българският сайт за румънски футбол.

Със Симона се запознават през 1983 година в къщата й в Дева, когато футболистът на Динамо има мач с отбора от Петрошани Жиул. Младият Йоан се изчервява и кани дамата на дискотека. Още когато получава покана от снажния красавец, девойката се влюбва в него и краката й омекват. Те се женят през 1985 година, като бракът им се забавя, защото точно тогава умира майката на Йоан Андоне.

Съпругата на Андоне твърди, че й е било много по-лесно докато той е бил футболист. Като треньор е доста стряскащо, а ние със синът му търпим всичко това", разказва Симона.

Тя споделя как в Румъния постоянно съпругът стига от върховете до „разпни го” като наставник. „В дадени моменти той е изключително щастлив, а после му се плаче и е разочарован”, разказва съпругата.

Когато е далеч на лагер семейството се чува по 10 пъти на ден по телефона. „Но пак беше трудно, телефонната връзка не можеше да замени начина, по който сме свикнали да общуваме”, спомня си Симона Андоне.

Съпругата определя най-големия подарък от Андоне сина им, въпреки, че Йоан имал навика да й купува доста бижута.

Жената на Андоне е строителен мениджър, като стопанисва ресторант и хотел, основната й дейност е да изгражда блокове и жилищни сгради. Също така Симона се изявява като предприемач - купува земи, след което ги продава изгодно.

Самият Андоне казва, че за съжаление семейството му отива на втори план. „Искам само да съм здрав и хората около мен да са живи и здрави, друго не искам", казва често легендата на Динамо Букурещ.

Йоан Андоне започва да се занимава с футбол едва на 15-годишна възраст през 1975 година. Родителите му са работници, живеел в две влажни стаи, като това е било цялото пространство на бъдещата знаменитост.

Така детето се записва да рита в родния град Хунедоара, където местният тим се нарича Корвинул, а в момента отборът е в долните румънски дивизии.

Като футболист, най-тежкият момент за Андоне е през 1989 година. Той е наказан, защото след мач Стяуа - Динамо за Купата на Румъния си сваля шортите и ги дава на дъщерята на сина на Чаушеску - Валентин, който е луд фен на противника на Динамо, Стяуа Букурещ.

Синът на диктатора побеснява и дава нареждане Йоан Андоне да бъде изхвърлен от националния тим на Румъния.

Когато става на 31 години, Йоан Андоне никога не е мислел, че ще бъде треньор, но отива на треньорска школа в Холандия. Там много му харесва тази професия и така започва кариерата на Йоан Андоне като треньор.

От тук се започват и драмите в живота на Андо. Като че ли най-тежкият му момент е в София, когато Андоне не успява да направи верните смени в мача с Левски и отборът му губи с 0:1 в последната минута. След още няколко слаби мача, Андоне е освободен от любимия отбор.

Румънският наставник се пробва в Кипър и в Арабия, като напуска Омония Никозия заради финансова криза в отбора, а в Арабия е изгонен по странен начин. „Тук не е Румъния, днес си някой, утре си никой", казват на Андо ръководителите на Ал Хилал и му бият шута. Всичко това става на тренировка, като преди това Андоне е постигнал успехи с отбора.

Йоан Андоне се завръща в Румъния, когато 83-годишният му баща има сериозни проблеми със здравето и Андо е прикован към него. Наставникът остава няколко месеца безработен, когато мениджърът му Джовани Бекали успява да го спазари за ЦСКА.