Кметът на Враца Николай Иванов бе любезен да отговори на всички възникнали въпроси около управлението на местния Ботев. Италианците се оттеглиха от тима, а градоначалникът временно пое ръководството. До часове ще се знае и името на новия старши треньор на Ботев, а всички закъснели суми ще бъдат изплатени на играчите.

Ето какво заяви за Гонг Иванов:

Доколко е вярна информацията, че вие поемате Ботев Враца, и италианците вече ги няма, така ли е?

Не е съвсем точно така. Поемам ръководството на футболния отбор, надявам се за кратко време, защото не смятам, че това е основно мое задължение, но обстановката го изисква. Вече съм упълномощен председател на Управителния съвет. Първите усилия ще са за успокояване на обстановката в отбора, намиране на възможност за бързо изплащане на задължения, буквално до утре. Разбира се, и нов старши треньор. Водим разговори, до час-два трябва да е ясно кой ще е, и започва подготовка за достойно представяне в мача с Локомотив Пловдив.

Какво става с италианците? Те отнесоха доста критики, говори се, че вие сте в основата на тяхното повикване, че има нещо нередно, как ще коментирате?

Създаде се много негативна обстановка около тяхното присъствие, не искам да коментирам това. Факт е, че не съм ги довел аз. Този екип от желаещи бе доведен от Чавдар Атанасов, предишният председател на УС. Потърсиха моята подкрепа, включително в присъствието на предишното ръководство. В този момент нямаше никаква яснота около финансирането. Това, което един кмет би направил в такава обстановка, и аз го направих – имаше приемственост и гаранции за финансиране. След това се случиха конфликтите, започнаха лошите резултати, и така се стигна до днешния ден, в който обстановката вече е нетърпима. Търси се решение, което явно изисква намесата на Общината.

Какво се случва с италианския екип?

На този етап италианският екип спира да се занимава с управлението на футболния клуб. Това бе най-бързото решение като управленско действие, следващите стъпки ще се правят на Общото събрание. Говорихме с Пепипо Тири, ако имат желание в бъдеще да бъдат партньори под някаква форма, ще им бъде дадена възможност. Но управлението се поема на този етап от Общината. В бъдеще ще се направят промени, за да се намери кой да управлява клуба, защото за кмета това не е оперативно задължение.

Ще има ли промени и с чуждите футболисти, с българските?

Вероятно ще има промени. Новият старши треньор ще направи преглед на наличните футболисти, ако е нужно подсилване на отбора с български футболисти, и това ще бъде свършено до два-три дни. Това няма да е моя задача, надявам се да бъде свършено бързо и мобилизирано от новото спортно-техническо ръководство, в което важна роля ще има Валентин Станчев.

Момчето в кома, Асен Чалъков, ли бе капката, която преля чашата?

Това, и вчерашният ден, в който почти бе провалена тренировката заради неизплатени задължения и липса на комуникация явно между футболистите и ръководството.

Вярно ли е, че ще се издължите на Чалъков?

Току-що разговарях с баща му, още утре всички дължими суми ще бъдат изплатени, и няма да го оставим без грижата на футболния клуб, като негов футболист.

Това означава ли, че клубът ще се стабилизира финансово, и ще се бори да не изпадне?

Ние няма да се предадем. Заявявам категорично, че ще положим всички усилия, и да спасим представянето ни в А група, и да осигурим нормално финансиране. Няма да е лесно, но няма от какво да се плашим, това е.

Много се говори, че ГЕРБ и БСП се борят за властта в Ботев Враца, и това пречи на клуба. Вярно ли е, че има политически амбиции?

Надявам се, политиката да не се намесва в управлението на футболния клуб. Ботев Враца е емблема на града. Нямаме чак толкова неща, с които да се гордеем, така че това трябва да бъде запазено чисто от политиката.

Какво бихте искали да кажете на феновете на Ботев във Враца?

В последните няколко часа доста хора се отзоваха, което ми дава кураж, че ще излезем от тази тежка ситуация. Бих се радвал още в събота да покажем това, ще положим всички усилия, но не бива да се лъжем, че ще е лесно.