Председателят на тръст "Синя България" Васил Колев внесе яснота около разликите между миналогодишното предлагане на акции от страна на ЦСКА и афишираното от собственика на Левски Тодор Батков подаряване на част от дела си на феновете на "сините". 

Той гостува в "Нова Спорт" и внесе разяснение по този казус. 

"Всеки си избира пътя сам. За Левски и ЦСКА моделът, по който са управлявани, е изчерпан. Вече няма и толкова пари в България, за да бъдат издържани от един бащица. Но разликата с ЦСКА е огромна." 

"ЦСКА пусна акции за увеличаване на капитала, докато Левски е друго. Ако например, някой си купи 1000 акции от Левски, то капиталът на Батков намалява с 1000. Това е най-справедливото разпределение." 

"Управителният съвет на Левски, в който има две големи групи от големите фенове, е че тези пари ще се похарчат правомерно. Левски вече промени своя устав през декември миналата година. Така клубът не може да взема заеми в момента над 100 хил. лв. без разрешение на Управителния съвет", сподели Колев пред "Нова Спорт".  

Според него, този модел ще гарантира прозрачност в управлението занапред.

"Сега вече не могат да се появят скрити дългове, измамни трансфери. Съветът дава разрешение за всяка сделка над 200 хил. лв. По-прозрачен модел от този няма как да има. По този начин могат да дойдат и големи фирми при такава прозрачност." 

"Желателно е да влязат крупни бизнесмени, стига да са със своето име и инвестиции. Затова настояваме акции да не се прехвърлят на офшорни компании и такива дружества, които имат някакво офшорно участие. Искаме да се знае кой управлява Левски." 

"Имаме идея да правим букмейкърска компания на Левски. Имаме намерение да направим застрахователен брокер. Сигурен съм, че ще се реализират. Но най-важната цел сега е да се съберат 10 хил. акционера." 

"Ако успеем да поддържаме това в продължение на две години, ставаме публично дружество. И така ще могат да се привлекат инвеститори. Всичко това е свързано с резултати и доверие. Това важи и за спонсорите", сподели още Колев.