Председателят на тръст "Синя България" Васил Колев внесе яснота около новината на деня днес около афишираното намерение на собственика Тодор Батков да подари акциите си срещу инвестиции. Според Колев, това е шанс "сините" вече да зависят само от привържениците си.

Председателят на тръста на привържениците на столичния гранд гостува тази вечер в "Нова Спорт". 

"За първи път след 9 септември 1944 г. Левски ще може да бъде собственост на своите привърженици. Това е нещото, което каза Тодор Батков. Ние допълнихме, че оттук-нататък съдбата на клуба зависи от привържениците, а не от някой бащица." 

"Това е историческо предизвикателство и ви казвам, че ние от това ще превърнем Левски в империя. Това е резултат от едни дългогодишни усилия на привържениците на Левски." 

"От самото учредяване на тръста сме се сблъсквали с недоверие, но това е в характера на народа ни. Ние започнахме от там, че дали Тодор Батков въобще ще ни погледне. На всяка крачка се появяваха съмнения в следващата." 

"Сега съмненията ще се появят дали ще има достатъчно хора за акциите. Но вчера Левски показа, че е непобедим. Тодор Батков се е убедил сам на база на опита си, че Левски в сегашния си вид е едно непосилно бреме. За всеки бизнесмен у нас би бил бреме. А сега отборът е притиснат от времето за дълговете." 

"Имахме заседание на Управителния съвет, свързани с плащанията. Говорихме си за начина, по който можем да набавим тези пари, защото ние ги нямаме налични. Тимът не играе мачове и няма как да печелим." 

"И в Управителния съвет си казахме, че тази работа трябва да я решим веднъж завинаги. Можем да организираме кампания като вчера, но хората ще си кажат за какво ще харчат парите си. Това е най-справедливата сделка, която може да се осъществи между него и феновете. Чест му прави", сподели Колев пред "Нова Спорт". 

Той се опита да внесе яснота и върху начина, по който феновете ще могат да получават собственост в клуба срещу даренията си. 

"Едва ли феновете са наясно. То ние самите не сме наясно. Говорим за една огромна логистична операция, искахме разрешение от Комисията за финансов надзор. Утре ще има работна среща с представители на неговата кантора, на Батков. Предполагам, че до седмица можем да започнем да продаваме акции. Батков от тази работа няма да вземе пари." 

"Примерът е такъв: Отива един човек в клуба, до касата, оставя 100 лв, взима ордер, отива в съответната стая и там бива записан в книгата на акционерите със 100 акции. Ще ги получи във вид на временно удостоверение и когато са готови акциите, ще получи такива с неговото име. Това е един много справедлив механизъм." 

"Цената щеше да е висока, ако Батков взимаше парите за акциите за себе си. А така той ще получи нула лева, независимо колко акции се прехвърлят. Ако се съберат 15 млн. лв. това е бюджет за две или три години. Това ще помогне да се направят реформите и Левски да не е губещ клуб." 

"Продажбата е продиктувана от нуждата за свежи капитали. Но това не означава, че акционерите ще задлъжнеят. Дълговете са обезпечени и са свързани с важни инфраструктурни проекти, какъвто е стадионът. Има перспективи Левски в дългосрочен план да се превърне в печелившо дружество", сподели още Колев.