Председателят на Надзорния съвет на на ПФК Берое и шеф на АКБ Форес Николай Банев нападна чрез отворено писмо БФС, както и всички замесени страни в българския футбол. Шефът на старозагорския тим открито разкритикува бездействието на родната ни централа.

„Футболната централа, въпреки новото управление на т.н. "футболни хора", е разкъсвана от: липсата на държавна грижа за футбола; последствията от унищожаването на Тото 1; натиска на футболните лобита; скептицизма на медиите; разрастването на футболното хулиганство”, се казва в изявлението.

„Осемнадесет години вече футболът е без единна регулация на собствеността и полужелан наемател на футболните си терени и стадиони. Безкрайно малко количество от общия брой на публиката анти любители на футбола, които тероризират стадионите и градовете преди, по време и след футболните мачове са издигнати от някои медии и журналисти в ранг на единствени фенове или членувано "феновете" и техните крясъци и полуграмотни лозунги получават многократно по-голямо поле за изява от позицията на хилядите знайни и незнайни меценати, труженици и любители на великата игра”, се казва още в отвореното писмо.

Николай Банев задава и няколко риторични въпроса: „Не е ли време големите футболни меценати, които "не са виждали топка" според изявленията на актуален заместник председател на футболния съюз, заедно да се погрижат за изграждането на качествено нова, европейска среда за развитие на българския футбол? Защото, ако в един ден, едновременно спрат финансирането му, то какво ще стане с тези, които виждат топката всеки ден?”

Шефът на Берое се обърна и към феновете на клуба: „В Стара Загора, освен талантите на школата, цветовете на представителния тим регулярно защитават футболисти от всички континенти, в т.ч. и от водещи футболни държави, а сравнително честите треньорски смени през годините бяха продиктувани главно от амбицията за утвърждаване и по-добро и перспективно развитие на "А" отбора Берое. Искам да заявя пред цялата общественост, че няма футболист, треньор или специалист на Берое, потребен на отбора, който да е напуснал по свое собствено желание клуба. Всъщност кой си тръгва от стабилен финансово и организационно клуб сам?”

„Чрез щедрото финансиране на мажоритарния собственик за четири години Берое от разпадаща се структура се превърна в сериозен, последователен и професионален футболен клуб, независещ от общите слабости на българския футбол, като финансова нестабилност, клиентелизъм и подкупност”, пише още в обръщението.