Гриша Ганчев коментира актуалните теми около българския футбол. Той взе отношение по повод изхвърлянето на Литекс от А група и очакванията си от решението на Изпълкома, в интервю на Livesport.bg. Той отговори на въпроси и по темата ЦСКА, интересуваща обществото.

"Очаквам Изпълкомът да се произнесе в полза на футбола. Надявам се ръководството на централата да не се подаде на натиска, оказван от определени медии и кръгове, и внимателно да разгледа заключенията на двете комисии. За да се разбере, че нямат никакви мотиви към решенията си. Използвам случая да подскажа на г-н Юлий Москов, който има голямо желание клубът от Ловеч да бъде затрит, че в Устава на БФС – член 49, точки 9 и 15, точно и ясно са описани правомощията на Изпълнителния комитет на БФС. Тоест – за какво има и за какво няма право. Но след като споменатият господин толкова настоява, вероятно ще бъде щастлив, ако утре колегите удовлетворят неговата мечта да бъде сложен кръст на футбола в Ловеч…", коментира Ганчев очакванията си за решението на Изпълкома, който трябва да вземе окончателното решение за съдбата на тима от Ловеч.

"Нямам подобна информация, но се радвам, че утре, живот и здраве, ще се видя с президента на БФС, с вицепрезидентите и с голяма част от членовете, които са много компетентни във футбола. Надявам се, че г-н Михайлов, който имаше изключително много работа през изминалите месеци, е отпочинал, бодър и в добро здраве", продължи той.

"Започна се с ЦСКА и „Локомотив“ (Сф), а сега под въпрос е съдбата и на „Литекс“. Както е тръгнало най-важният спорт ще повтори мизерията на хокея на лед у нас, който с мъка събира четири-пет отбора за участие в „първенството“… Мисля, че премиерът на страната е разпоредил на спортния министър Красен Кралев да се вземат спешни мерки. Вероятно предстоят кардинални промени, надявам се за добро. Да не забравяме все пак, че БФС е самостоятелна организация, а не държавна структура", каза още Ганчев.

"Това са различни случаи, но в тях има и нещо общо. Не е нормално да се прогонват с лека ръка добрите инвеститори. Като компаниите, които издържаха през годините „Литекс“, а сега помагат и на ЦСКА. Абсурдно е да се разочароват деловите партньори във футбола и въобще в спорта. Още повече като се има предвид сложната икономическа конюнктура у нас и по света. И като се знае, че бюджетът няма как да отделя сериозни финанси за подкрепа на спорта", заяви той на въпрос дали има връзка между случаите на Литекс и ЦСКА.

"За радост в лицето на министър Красен Кралев бе намерен точният човек за спорта. Имам впечатления от федерацията по борба, а и от други подобни организации, които са постигнали добра комуникация с държавата и бързо решават проблемите си. Това показва, че Красен Кралев е компетентен ръководител, адекватен на своята позиция", коментира още Ганчев.

Ганчев се надява здравият разум да натежи на везните за оставането на Литекс в елита, ако не ще се мисли постфактум.

"Заявих своята позиция пред много хора още през есента на миналата година по време на срещата с привържениците на „Армията“ и няма смисъл да се повтарям. ЦСКА върви по своя път. Осигурена е суперподготовка, организацията е на високо ниво, няма забавени плащания. Служителите в клуба си получават заплатите. Треньорите освободиха футболистите, които по тяхна преценка се оказаха ненужни и поискаха двама нови. Единият е налице, за другия се работи", се изказа благодетелят на ЦСКА по повод нещата в клуба.

"Благодаря на хората, които истински страдат и милеят за ЦСКА. Тяхната подкрепа наистина е безценна. ЦСКА е отворен проект и всеки потенциален инвеститор има място в клуба редом с мен и г-н Инджов. Вратите са широко отворени. В същото време не обръщам внимание на някои писания и внушения на Той, защото са несериозни", допълни той.

Футболът ни отива към небитието. Футболът е игра за публиката, а как хората ще се върнат по стадионите без мачове и по-специално без „вечното дерби“? Половината България е червена, а другата половина е синя. Двубоят между Ловеч и Разград е дерби на Северна България, „Ботев“ (Пд) срещу „Локо“ (Пд) – на Южна, а ЦСКА – „Левски“ фокусира вниманието на цялата страна. Това е положението…, отговори Гриша Ганчев на въпрос на къде отива футбола ни без водещите отбори в елита.