Един от босовете на ЦСКА Димитър Борисов говори на дълго специално пред Гонг за изминалата 2010 година на „Българска армия”, за очакваните трансфери извън и към клуба, за бъдещето и организацията на „червения” клуб.

Ето какво сподели Борисов специално за Гонг:

Г-н Борисов, как видяхте изминалата година за ЦСКА?

Една бурна година, да, и по-малко успешна за клуба като цяло. Не ни донесе особени спортно-технически резултати.

Каква е ситуацията в ЦСКА по отношение на евентуална продажба на клуба на нови собственици?

Нито продаваме ЦСКА, нито някой се обажда да го купува. Тези информации се появяват в интернет, където всеки е способен и има възможност да си изкаже мнението. След това вестниците го преписват и така се получават нещата.

Не сте агресивни като собственици на ЦСКА..

В момента още е рано да се казва каквото и да е. Ще направим няколко обръщения, но още не е дошло времето. Цялата спортна общественост ще бъде запозната с това какво се случва в ЦСКА. След Нова година ще има доста положителни новини в ЦСКА, ние ще ги оповестим. Ще има доста промени в организацията в клуба. Ние ще останем в клуба, но може би ще има друго управление под нас.

Какво се случва със запорите и върху фирма Титан? Пречат и на самия футболен клуб, имаше запори и върху двама футболисти – Шеридън и Маркиньос..

След 5 януари всичко ще бъде ясно. Тогава просто тези запори няма да ги има. Ние в момента имаме задължения, които изплащаме.

Каква ще бъде трансферната политика през зимата? Обявихте, че няма да се получи ситуацията от лятото, когато близо една дузина чуждестранни футболисти бяха взети?

В момента, тази селекцията, която ще бъде направена, е продиктувана изцяло от желанията на Милен Радуканов. Ще се различава коренно от лятната селекцията. Много от настоящите играчи на ЦСКА ще бъдат освободени или продадени. Мисля, че отборът ще има нормално цифрово изображение. Ние не купуваме много българи. Имаме интерес към определени играчи, които успеем да привлечем – привлечем.

Разочароваха ли ви като цяло чужденците?

Те не бяха селектирани правилно. Не бяха наблюдавани. Един-двама бяха наблюдавани – като Грило. Но той ни разочарова нас. Той си е намерил отбор в Италия, както и Еспозито. С Тибони преговаряме да прекратим договора му. Тиеро също си заминава. Костадинов преговаря с клубове в Португалия. Към Маркиньос има интерес, но все още няма конкретна оферта. Саидходжа си търси отбор, Митко Илиев също.

Мислите ли, че може да има страх във футболистите от другите отбори да идват в ЦСКА, защото не са сигурни в бъдещето на отбора?

Не мисля, че има такъв страх. Пропадналите трансфери като тези на Галин Иванов и Светослав Дяков се дължат на това, че едно е да се разбереш с футболистите, но друго е да се разбереш със самите клубове. За Дяков не успяхме да се разберем с Локомотив София и за това не преговаряме с него. При Галин Иванов ситуацията е малко по-различна. Имаме предварителни договорки с Венцислав Стефанов, но още нищо не е финализирано.

За поредна година, дори и преди Титан бе така, в ЦСКА до последно не се знае с кой ще играе отборът по време на лагерите. Няма ясна програма. Защо се получава така.

Искам това да се промени. Ние като ръководство нямаме вина за това нещо. Други фактори са в основата на тази дезорганизация.

Борислав Михайлов коментира в пресата, че съществува реален риск ЦСКА да не започне в следващото първенство…

Той е прав дотолкова, че ние дължим определени пари, но ще се разплатим и няма да има проблем. Не мога да кажа защо той говори за датата 14 февруари като краен срок. Може би защото е Трифон Зарезан.

Осем треньора бяха сменени през 2010. Вие как успяхте да свикнете с всеки един от тях?

С Любослав Пенев се разделихме по взаимно съгласие още през януари месец. Дойде Андоне, който си замина по собствено желание, след случката в Мездра. След това си бяха старите треньори – Димитър Пенев, Адалберт Зафиров. След това дойде Павел Дочев, имахме големи надежди за него. Но той не успя да пасне на обстановката в България. Не се справи успешно и бе освободен. Имаше клауза в договора, при три поредни загуби да си замине. След това дойде Гьоре Йовановски, там също не успяхме да се справим добре. И сега е Радуканов.

Имаше ли някой, който бе освободен прибързано според Вас, съжалявате ли за някого?

Най-добре се разбирах с Павел Дочев. Той е интелигентно момче, но не успя да постигне добри резултати.

Опасявате ли се, че ЦСКА може да не се класира за европейските турнири за следващата година?

Смятам, че ако ЦСКА играе добре през пролетта, и изгради един сериозен и стабилен отбор, ще се класираме за европейските турнири. Не допускаме друг вариант. Не влиза в нашата стратегия да не играем в евротурнирите.

 

В края на годината по-рядко идвахте на мачовете на ЦСКА…

 

Ами това бе в следствие на суеверие. През 2011 година това ще се промени. Ще ходя редовно на мачовете. Не е било свързано с проблема с феновете. Дали съм на стадиона или не, техният протест си е протест.

 

Ще търсите ли позитивен диалог с тях през следващата година?

 

Нормално е когато отборът не играе добре и не върви, има проблеми, нормално е феновете да протестират. Не ги обвинявам. Нормално е, когато има неуредици в клуба, феновете да са срещу ръководството. Това не се случва само в България, това се случва в цял свят.