С настъпването на 30-и юни сълзи изпълват очите на онези, които обичат Левски. Тази дата е сред най-черните в съзнанието на всички левскари, защото се свързва с кончината на най-голямата легенда на клуба – Георги Аспарухов – Гунди. На този ден преди 43 години емблематичният нападател си отива от този свят, но дори и днес поколенията левскари не позволяват личността му да бъде забравена.

Левски - Панахида за Гунди и Котков

източник: Официален сайт на Левски

Аспарухов загива по нелеп начин на едва 28 години. Трагична автомобилна катастрофа край прохода Витиня отнема неговия живот и този на съотборника му и легенда на Локомотив София Никола Котков. Един тъжен инцидент белязва края на славния път на двама обичани играчи.

Но макар и кратък, животът на Аспарухов е изключително пъстър и съдържателен. Гунди успява да запише наистина големи постижения, а може би най-големият му успех остава чистата и отдадена любов на феновете. През поколения, от уста на уста се предава историята за футболния гений, като и малки, и големи познават неговото майсторство – кои, защото са били очевидци, кои от приказки и увлекателни разговори.

Георги Аспарухов започва пътя си от поляните на столичния квартал Редута, за да стигне до големите стадиони и престижните форуми. Способен, но и скромен, той олицетворява една епоха в историята на Левски, която и до днес не е повторена.

Гунди участва в едни от най-запомнящите се мачове в историята на тима от Герена, а в тази на националния отбор на България, а виртуозните му изяви закономерно приковават вниманието на големите европейски грандове, сред които и Милан. Но въпреки ласкаещия интерес нападателят не се поколебава в избора си да остане до край в Левски.

В кариерата си Аспарухов печели немалко отличия, сред които и званието „Майстор на спорта“ и „Народен орден на труда“. Посмъртно е обявен за Футболист на България за 20-и век.

По ирония на съдбата последният мач на Гунди е срещу вечния съперник на Левски - ЦСКА. Срещата е на 28-и юни 1971-а година. „Сините“ побеждават с 1:0 след попадение на Цветан Веселинов. Двубоят не блести с футболни достойнства, а нервите взимат връх. На тях се поддава и кроткият Аспарухов, който след това бива санкциониран за три срещи. Но той така и не успява да изтърпи това наказание. Последният гол „деветката“ отбелязва на Етър Велико Търново на 13-и юни за успеха с 1:0.

На 30-и юни Гунди си отива от този свят. Дълбока тъга обзема „синя България“, която губи най-големия си любимец. Феновете на Левски се сбогуват с нападателя на мечтите си, който така и не успяват да намерят и до днес…