Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

Очаквано и оправдано - почти като победата на Бойко Борисов в кметската надпревара. Така ЦСКА надделя над вечния си съперник в поредното издание на гранд дербито у нас и докара драмата с оставките на „Герена”. Новият стар кмет го направи от първи тур, а "червените" в мача от първи гол. Задържаха го с големи усилия, но трябва да признаем, че Левски май така и не гореше от желание за изравнителен гол.

Всъщност шампионите трябваше да бъдат отборът, който да търси победата на всяка цена, а не да се надява на спасително равенство. То допълнително щеше да удължи агонията на отбора към днешна дата. Ако си изпаднал зад борда на кораба и се намираш в средата на Атлантическия океан, един случайно попаднал на врата ти пояс едва ли ще ти помогне рано или късно да се удавиш. Седмици наред преди сблъсъка единственият аргумент, който привеждаха от „Герена” в своя полза, беше, че, видите ли, съвсем наскоро Левски е стопявал уж нестопяемата на пръв поглед преднина от седем точки. Така че спокойно, "сини" фенове, пак ще го направим! Горе-долу това беше самотният патрон в барабана на шампионския пистолет. А и той сякаш дълго време е стоял на влага. Надуваха се главите с гръмките бразилски трансфери, а тези от лятото на ЦСКА бяха принизявани до под морското ниво. Хвърлиха се множество закани, а мачовете си минаваха - с Пирин, с Локомотив (Сф).

Стоилов, играчи и шефове галеха ухото на привържениците с датата 2 декември. Е, тя дойде и си замина. А на нея видяхме един беззъб отбор, който напук на боевата поговорка от мракобесното соцминало, в която комунистите "тая власт били я взели с кръв и с кръв ще си я дадат", се предаде и подаде титлата на врага си възможно най-безкръвно. Като в модерна операция. Е, може би няколко капки в мелетата се проляха, но те не могат да заличат безпомощните фигури на терена в неделния следобед. Левски нямаше и лидер, водач, който да казва какво да се прави. Боримиров вложи далеч повече усилия и злоба в разправиите си с Тунчев и Нанков, докато капитанът Топузаков се държеше така, сякаш някой го е вадил много пъти от групата през тази есен. И той си го връща.

Сираков часове преди мача беше на запис в първото шоу на Азис, планирано за излъчване часове след мача. Наско е бил футболист и много добре би трябвало да знае терминологията за тази си проява. А тя е автогол!

ЦСКА показа далеч по-смислена, грамотна и тактически правилна игра. А още по-правилното бе, че Младенов след мача поясни нуждата от още и още работа, селекция и време за израстването на този тим. На някои може би пак ще им липсва блясък, гланц или не знам там какво си, но отговорът на наставника на победителите бе: "Ами то и на Милан - Ювентус нямаше кой знае какъв блясък."

В крайна сметка това не е излъченият по-късно същата вечер по телевизията (не онази, където Наско гастролираше на славея) конкурс за "Мис Свят", нали? Това е най-обикновен футбол, където се гонят трите точки. И ЦСКА си ги спечели честно. Като надница за добре свършена седмична работа. Горе-долу с това ситуацията около дербито се изчерпва. "Армейците" хванаха здраво първото място, като стара мома хвърлен от булката букет по време на сватба. Сега чакаме обещания от Левски нов обрат. При това имаме хенди-кап с още по-възбуждащи и интригуващи параметри - 11 точки. Да, "сините" имат не банков, но футболен депозит от три точки от неиграния си мач срещу Черноморец, но въпреки това пак си е предизвикателство. Дори за тях.

Жалко за "малкото" софийско дерби между Локомотив Сф и Славия, оказало се твърде интересно. "Белите" продължиха и този уикенд да работят неимоверно около възвръщане на авторитета си, загубен в мъглата на последните няколко сезона. Второ място и очакване за зрелищен финал на полусезона - домакинството им срещу Левски. Точно сега и точно в този момент. Градски сблъсък имаше и във Варна, но пак лошият късмет го остави в един и същи кръг с големия мач на България. Във все по-типичен за подобен род сблъсъци Черно море си взе победата с 1:0. Също така като гост. Локомотив (Пд) продължава възхода си в периода "Ясен Петров", а Черноморец доказа, че боевото равенство срещу ЦСКА не е било случайно.